Nieuwe generatie Formule E auto's veel langzamer dan voorgangers

De lancering van de nieuwste generatie elektrische formuleracers is uitgelopen op een waar drama. Na eerdere remproblemen blijken de veel krachtigere Gen3 auto's gemiddeld een seconde langzamer te zijn dan hun voorganger...

Nieuwe generatie Formule E auto's langzamer dan voorgangers

In een wereld waar ronkende motoren en de geur van benzine nog altijd de boventoon voeren heeft de Formule E het nooit makkelijk gehad. Een veld vol geruisloze zeepkisten op krappe stratencircuits, vliegvelden en parkeerplaatsen is nu eenmaal moeilijk te verkopen aan de gemiddelde autosportkijker. Zelfs na het afschaffen van autowissels en fanboost en de toevoeging van een grote groep bekende merken bleef de serie maar wat aanmodderen op de achtergrond.

Slechte start

De Gen3-versie van de Spark Formule E-machine moest daar na het vertrek van Audi, BMW en Mercedes verandering in gaan brengen. Met een MGU op de voor en achteras en een vermogensstijging van 335 naar 470 pk zou de nieuwe generatie de serie naar een hoger niveau gaan tillen. Ze zouden misschien zelfs wel te snel worden voor hun eigen circuits.

De realiteit is echter anders. De beslissing om de achterremmen te vervangen voor een MGU-systeem bleek uiteindelijk tot gevaarlijke situaties te leiden, waardoor er in alle haast een fragiel noodremsysteem bedacht moest worden. De beschamende episode zou naar verwachting goedgemaakt worden door spektakel op de baan, maar ook daar komt de Gen3 machine helaas tekort.

Fragiel én langzaam

Bij de tweede race van het seizoen in het Saoedische Diriyah kon voor het eerst een direct vergelijk gemaakt worden tussen Gen2 en Gen3. De experts van The Race lieten via een handig tabelletje beschamende resultaten zien.

De nieuwe wagen was gemiddeld genomen namelijk meer dan een seconde langzamer dan zijn veel zwakkere voorganger. In sommige sessies liep het verschil zelfs op tot een dikke 1.8 seconden. En dat terwijl de omstandigheden gedurende het weekend hetzelfde of zelfs beter waren dan vorig jaar.

Ondermaats rubber

Het verschil in pace is bizar als je bedenkt dat de Gen3 niet alleen krachtiger is, maar ook veel lichter. De oude Spark SRT05e legde nog minimaal 900 kilo op de schaal, maar de nieuwe machines zijn met 760 kilo zelfs lichter dan een moderne Formule 1-auto. Toch komt er niets terecht van de beloofde snelheid.

Ondanks alle extra power en de afslankkuur worden de wagens afgeremd door de harde banden van nieuwe leverancier Hankook. Het gegroefde rubber kan het extra vermogen en de hardere remmomenten simpelweg niet ondersteunen.

De semi-straatbanden zijn al vanaf het begin een vaste noot in de Formule E uit een krampachtige overtuiging 'relevant te blijven voor de auto-industrie', maar voor de Gen3 machines zijn ze simpelweg ondermaats. Aangezien de serie dit unieke element niet los wil laten zal de handicap voorlopig echter nog aanwezig blijven. En zo zal de Formule E blijven strijden om serieus genomen te worden.

Autosport
  • Jaguar TCS Racing