Op provinciale wegen is de maximumsnelheid vaak 80 kilometer per uur. Volgens Veilig Verkeer Nederland is dat echter misdadig snel. De belangengroep voert aan dat er op dit soort smalle wegen met grote bomen en overstekende trekkers veel teveel ongelukken gebeuren.
Daarom moet de maximumsnelheid volgens de VVN op alle N-wegen omlaag naar maximaal 60. De risico-gestuurde aanpak die gehanteerd wordt door de overheid maakt zo'n verlaging immers noodzakelijk:
"Met de overheid is gekozen voor de zogenoemde risico-gestuurde aanpak en dan past het niet dat op een weg met bomen op 60 cm afstand, 80 km gereden mag worden.
Keihard handhaven
Het verlagen van de maximumsnelheid is echter niet genoeg voor VVN. Het heeft immers geen zin om de borden te vervangen als er toch niemand is die zich aan de nieuwe limiet houdt. Bewoners van een gemiddelde 30-zone kunnen daar over meepraten. VVN pleit er daarom voor om de uitgebreide handhaving die normaal voor hoofdwegen bestemd is ook in te zetten op slaperige N-wegen:
"Trajectcontroles, mobiele onbemande controlesystemen en hogere boetes voor excessieve overtreders die kunnen zorgen voor effectievere handhaving, lijken vooral te zijn voorbehouden aan het hoofdwegennet. Dit terwijl ze mogelijk ook kansen bieden voor 60- en 80-kilometerwegen. Ook BOA's zouden ingezet kunnen worden om een grotere subjectieve pakkans te creƫren."
Strijd tegen snelheid
De campagne van VVN is het laatste wapenfeit in de strijd tegen snelheid. Na de 100-limiet op de snelwegen, de enorme 30-zone in de gemeente Amsterdam en een poging 15 kilometer per uur te verplichten in smalle straten zijn de provinciale wegen ook aan de beurt. Het lijkt een kwestie van tijd voordat in de naam van veiligheid elke korte trip uren zal gaan duren.
Om nog even met de wijze woorden van gerenommeerde filosoof en professor J. Clarkson te spreken: "Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you."
- NLBeeld / BrunoPress