Wolff geeft Hamilton gelijk: 'Lewis had andere ideeën over de W14'

Volgens Toto klopt het inderdaad dat Mercedes de suggesties van Sir Lewis genegeerd heeft. Vanwege de winst in Brazilië werden de wensen van Hamilton niet serieus genomen.

Wolff geeft Hamilton gelijk: 'Lewis had andere ideeën over de W14'

Vanwege de opnieuw teleurstellende pace zijn er bij het ooit zo oppermachtige Mercedes interne onenigheden ontstaan. Meteen na de tegenvallende race in Bahrein opende stercoureur Lewis Hamilton namelijk de aanval op zijn eigen team.

Volgens de Brit had niemand naar zijn suggesties voor de 2023-auto geluisterd. De belabberde pace van de W14 bewees vervolgens dat hij het bij het rechte eind had. Hamilton weigerde dan ook zijn woorden terug te nemen.

Dood spoor

Pas in Australië durfde Mercedes-opperhoofd Toto Wolff het verhaal van Hamilton te bevestigen. Volgens de Oostenrijker liet het team de suggesties en ideeën van Sir Lewis inderdaad links liggen bij de ontwikkeling van de W14.

Vanwege de 1-2 in Brazilië besloot Mercedes door te bouwen op het unieke zeropod-concept. Er leek immers leven te zitten in de nukkige en onvoorspelbare auto die het team ontwikkeld had. Al voor de tests werd echter duidelijk dat het alsnog een dood spoor was:

"Lewis had een ander idee. Maar uiteindelijk besloten we samen om trouw te blijven aan dit concept, aangemoedigd door de goede resultaten van vorig jaar. We deden alles om ons concept te doen werken, want gebaseerd op onze data, had het moeten werken. Maar nu hebben we bevestigd dat we het gewoon fout hadden."

De lange termijn

Wolff erkende dat het concept van de Mercedes radicaal op de schop zal moeten, ondanks het positieve weekend in Melbourne. Buiten de specifieke omstandigheden in Australië om zijn de Red Bull en de Aston Martin immers nog steeds duidelijk sneller. De enorme verschillen tussen de RB19 en AMR23 en de W14 geven volgens Toto aan dat het Mercedes-concept voor de lange termijn ten dode opgeschreven is:

"De twee snelste auto's voor ons genereren downforce op een vergelijkbare manier en zien er heel anders uit dan de W14. Ons doel is om de juiste beslissing te maken voor de lange termijn. Voor nu, zullen we met het best mogelijke pakket gaan rijden. We hebben gewoon meer downforce nodig."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool