Zak Brown verwacht aanmeldingen drie tot vier nieuwe F1-teams 

Het McLaren-opperhoofd verwacht veel interesse voor de nieuwe aanmeldingsronde voor de Formule 1. Volgens de Amerikaan zullen maar liefst vier teams gaan strijden voor een plekje op de grid.

Zak Brown verwacht aanmeldingen vaan drie tot vier nieuwe F1-teams 

Op aandringen van de FIA heeft de Formule 1 voor het eerst sinds 2016 de deuren opengezet voor nieuwe deelnemers. Nadat HRT, Lotus/Caterham en Virgin/Marussia/Manor allemaal faalden - en de politieke doelen behaald waren - werd de sport een stuk voorzichtiger.

De protectionistische insteek leidde ertoe dat er sinds 2017 slechts twintig auto's op de grid te vinden zijn. Vers verkozen FIA-president Mohammed Ben Sulayem doet er nu echter alles aan om daar verandering in te brengen. Via het Expression of Interest-proces probeert de Emirati voor het eerst sinds 1995 de grid volledig te vullen.

Ben Sulayem in een Renault R28, Dubai 2009.

Drie plekken

Sulayem's campagne leek een reactie te zijn op de verwoede pogingen van Michael en Mario Andretti om zich bij het F1-circus te voegen. Via een sponsordeal met Cadillac probeerden de Amerikanen de schijn van een fabrieksteam te creëren om de F1 en de teams te paaien. Door Andretti Global-Cadillac zijn er echter meer kansen ontstaan. Het maximale aantal auto's is immers 26, wat de ruimte biedt voor nog twee nieuwe teams.

3 tot 4

Volgens McLaren CEO Zak Brown is vanuit de wandelgangen inmiddels duidelijk geworden dat er alsnog meer gegadigden zullen zijn dan plekken op de grid. De Amerikaan meent dat er drie tot vier nieuwe teams een gooi zullen doen naar een plek in het kampioenschap, zo verklaarde hij aan Washington Post:

"Ik denk dat aan het licht gekomen is dat drie of vier teams een aanmelding in zullen dienen. Ik zou graag zien dat de grid uitbreidt met de juiste eisen en voorwaarden. We weten dat ik een supporter ben van Michael [Andretti] en Cadillac en ik denk dat ze gezond zouden zijn voor de sport. Ik ben waarschijnlijk in de minderheid met die denkwijze."

Teams hebben niets te zeggen

Het vermeende enthousiasme vanuit de nieuwe teams is goed nieuws, maar de campagne van Andretti bewijst dat de protectionistische instelling van de Formule 1 sterker is dan ooit. Het team wordt aan alle kanten tegengewerkt door een meerderheid van de teams en commerciële rechtenhouder Liberty Media.

De bestaande teams zien nieuwkomers als een bedreiging voor hun inkomsten, terwijl Liberty 'het merk' Formule 1 niet wil laten verwateren door het toelaten van B-teams. Volgens Brown zal het echter allemaal wel los lopen. Uiteindelijk hebben in ieder geval de teams geen stem bij het goedkeuren van de nieuwelingen:

"De teams hebben geen stem. Ik denk niet dat iedereen het bestuur van de Formule 1 begrijpt. Aan het einde van de dag hebben de teams geen stem bij deze zaak."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots,