Bijzonder: twin turbo Cummins diesel in een Lamborghini

Twin turbo Gallardo's zien we wel vaker, maar dit exemplaar is wel heel speciaal. Texaanse dieselaars 1Way Diesel voorzagen hun Italiaanse volbloed namelijk van pure Amerikaanse dieselpower.

Bijzonder: twin turbo Cummins diesel in een Lamborghini

Lamborghini kennen we natuurlijk voornamelijk als het merk achter exotische V10 en V12 supercars. Afgezien van de omgekatte Audi Q7 die Urus heet is het merk altijd trouw gebleven aan het recept van een supercar met een natuurlijk ademende middenmotor en veel cilinders. De eerste generatie Gallardo van het Texaanse bedrijf 1 Way Diesel Performance breekt echter met die trend op een wel heel aparte manier.

RoetLambo

Voor de opnames van de MotorTrend-show Loud and Lifted voorzagen de dieselspecialisten een gestripte Gallardo van een hevig aangepakte twin turbo diesel zesinlijn van het Amerikaanse Cummins. De blokken zijn normaliter te vinden in stevige pickups zoals de RAM, en zijn een geliefd tuningsobject voor types met die hun truck graag op stelten zetten.

Het chassis van de 1WayDiesel-Lambo moest grondig verzaagd en omgelast worden om ruimte te beiden aan de dikke zelfontbrander, maar het resultaat spreekt voor zich. De Gallardo is de eerste machine van Lamborghini - afgezien van de trekkers - die mee kan doen met de favoriete bezigheid van Amerikaanse dieselfanaten: rolling coal. Laat Rob Jetten het niet horen. De Cummins stuurt zijn gigakoppel naar de achterwielen via een handgeschakelde zesbak.

Sneller dan het origineel

Precieze details zoals het vermogen en de prestaties van de rokende supercar willen ze bij 1 Way Diesel helaas nog niet loslaten. Gezien de power die pickuptuners kunnen trekken uit een Cummins zal het ons echter niets verbazen als de zelfontbrandende Lambo nu sneller is dan met de originele 500 pk vijfliter V10.

De balans van de Gallardo zal met de veel hogere, langere en zwaardere motor in de staart echter niet meer zo fantastisch zijn als voorheen. Op de dragstrip zal het echter niets uitmaken.

Cargasm
  • KETK NBC