Ex-Mercedes adviseur Shaila-Ann Rao beschuldigt FIA-president van seksisme en pesterijen

In een brandbrief aan de organisatie heeft voormalig Mercedes-advocate en FIA topfunctionaris Shaila-Ann Rao beschuldigingen richting FIA-president Mohammed Ben Sulayem geslingerd. De Emiratie zou zich vrouwonvriendelijke gedragen hebben en pesterige trekjes hebben. Rao's exit vlak na de brief roept de nodige vraagtekens op.

Ex-Mercedes adviseur Shaila-Ann Rao beschuldigt FIA-president van seksisme en pesterijen

Het leven van een FIA-president gaat niet altijd over rozen. Dat heeft Mohammed Ben Sulayem sinds zijn aanstelling eind 2021 wel bewezen. Met zijn ongezouten meningen, beschonken commentaar en buitengewone bemoeizucht heeft de 61-jarige Emirati zich de afgelopen tijd meerdere keren in de nesten weten te werken.

Ben's attitude leverde een opvallende tegenreactie op in de vorm van journalisten die met twintig jaar oude, niet bepaald progressieve quotes van de voormalig rallyrijder op de proppen kwamen. Die aanval had echter niet het gewenste effect. Een bericht van Britse publicatie The Telegraph heeft echter meer potentie om de president ten gronde te richten.

Pesterijen en seksisme

The Telegraph meent namelijk van insiders vernomen te hebben dat Mohammed's denkbeelden de afgelopen twintig jaar niet veranderd zijn. Een brief van voormalig hoofd single seaters en secretaris-generaal van motorsport Shaila-Ann Rao beschuldigt de Emirati namelijk van herhaaldelijke pesterijen en seksistisch gedrag.

De aantijgingen van de voormalig FIA-jurist, Mercedes-advocate en persoonlijke adviseur van Toto Wolff kwamen vlak voor haar vertrek bij de organisatie in november vorig jaar. Met de brief werd echter niets gedaan. Zowel Ben Sulayem en FIA Senaat president Carmelo Sanz de Barros legden de aantijgingen naast zich neer.

Storm in glas water

Shaila-Ann Roa en Mohammed Ben Sulayem, Abu Dhabi 2022.

Rao's controversiële positie binnen de FIA was volgens de organisatie altijd bedoeld als een interim oplossing na de exit van de ervaren Peter Bayer. De brief en haar vertrek hadden dus niets met elkaar te maken.

Opvallend genoeg zette Rao bovendien geen vervolgstappen om een proces bij de FIA Ethics Committee te starten. Een officiële melding kwam er daardoor nooit. Het lijkt er sterk op dat ook dit verhaal een flinke storm in een glas water is.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots