Waarom Lando Norris niet meereed in laatste sessie Sprint Shootout

De McLaren rijder haalde op snelheid SQ3, maar deed geen poging om een tijd te zetten bij die laatste sessie. De vroege pauze voor de jonge Brit legt een van de bijzondere nieuwe problemen bloot met de Sprint Shoothout.

Waarom Lando Norris niet meereed in laatste sessie Sprint Shootout

Vanmorgen maakten we de eerste Sprint Shootout-sessie mee. De ingekorte variant van de reguliere kwalificatie is opgezet om de Sprint race volledig los te kunnen koppelen van de rest van het weekend.

De F1 spreekt nu zelfs al van een 'Sprint Saturday'. De eerste editie verliep op het eerste gezicht zonder problemen, tot de start van wat nu SQ3 heet.

Norris in de pits

Net als bij een echte kwalificatie is SQ3 gereserveerd voor de tien snelste coureurs uit de tweede sessie. De laatste man die over de streep kwam was McLaren's Lando Norris.

De Brit bleef echter de hele sessie in de pits en deed geen enkele moeite om een tijd te zetten, ondanks het feit dat er niets mis was met hem of zijn auto. Voor Lando zat de sessie er om een bijzondere reden al op.

Bandenprobleem

Naast de kortere sessies heeft de Sprint Shootout een tweede nieuwe element geïntroduceerd: verplichte bandenkeuzes. In SQ1 en SQ2 zijn de teams verplicht om op de Medium Pirelli te rijden. Voor SQ3 moet iedereen overstappen op een nieuwe set Soft.

Voor Norris was dat laatste echter geen optie. De Brit had na de reguliere kwalificatie immers geen nieuwe Softs over. Aangezien de reglementen specifiek vragen om een nieuwe set bleef Lando noodgedwongen aan de zijlijn.

Maas in de wet

Het opvallende probleem met de reglementen werd al voor de start van het weekend opgemerkt door de FIA, waarna een poging ondernomen werd om de maas in de wet te sluiten.

Helaas voor de organisatie waren de teams het er echter niet mee eens om zo kort voor de Grand Prix opnieuw aan de regels te sleutelen. Door de blokkade van de teams blijft de FIA voorlopig vastzitten aan het huidige concept.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots