Je benzine komt binnenkort van...een koe

Amerikaanse en Canadese zuivelbedrijven werken aan een plan om afvalproducten om te zetten in ethanol. Tegen 2025 moeten er miljoenen liters per jaar geproduceerd gaan worden.

Je benzine komt binnenkort van...een koe

Een glaasje melk bij het ontbijt kan binnenkort niet alleen wonderen doen voor je lichaam, maar ook voor je auto én het milieu. Als het De Michigan Milk Producers Association en het Canadese concern Dairy Distillers ligt gooi je het gezonde goedje binnenkort namelijk ook in de tank. De bedrijven hebben namelijk een proces voorgesteld om afvalproducten van de zuivelindustrie om te toveren tot bruikbare ethanol.

Verse E10

Bij het proces wordt melkpermeaat gebruikt, een restproduct van bijvoorbeeld de bereiding van kwark. Melkpermeaat wordt regelmatig toegevoegd aan frisdranken, maar kan ook verder gefermenteerd worden tot er ethanol overblijft.

Het goedje kan vervolgens verder behandeld worden en ingezet worden als schone toevoeging bij reguliere brandstof. Het concept is vergelijkbaar met de E10-brandstof die op dit moment al bij de pomp te krijgen is.

Goed alternatief?

MMPA en Dairy Distillers hebben aangekondigd 41 miljoen dollar te investeren in een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Michigan. De faciliteit zal tegen 2025 zo'n acht miljoen liter ethanol per jaar moeten kunnen produceren. De toevoeging van de melk-ethanol bij reguliere brandstoffen zou volgens de bedrijven bovendien 14.500 ton CO2-uitstoot per jaar kunnen schelen. Het product geldt als een alternatief voor de het meer gangbare proces gebaseerd op tarwe en suikerriet.

Of het plan navolging zal krijgen in de rest van de wereld valt nog maar te bezien. In ons eigen koude kikkerlandje zijn er ieder geval meer dan genoeg mogelijkheden om hetzelfde te doen. Misschien is het verstandig om het onteigeningsproces nog even uit te stellen.

Nieuws
  • NL Beeld / BrunoPress, Adobe Stock