Alpine toont Le Mans Hypercar-uitdager voor 2024

Na lang wachten hebben de Fransen eindelijk een nieuw Le Mans prototype gepresenteerd. De A424 Beta zal vanaf volgend jaar de strijd aangaan met Porsche, Toyota, Cadillac, BMW, Peugeot, Ferrari

Alpine toont Le Mans Hypercar-uitdager voor 2024

Het team van Alpine is al jaren een vreemde eend in de bijt op Le Mans. Het Franse merk begon in 2014 in de LMP2, een klasse gereserveerd voor priveteams. In 2020 stapte Alpine eindelijk over naar de topklasse LMP1, maar opnieuw werd er minimaal geïnvesteerd. Een twee jaar oude Rebellion R-13 werd voorzien van Alpine-stickers en met enkele wijzigingen ingezet om de strijd aan te gaan met het fabrieksteam van Toyota.

Zelfs toen de Le Mans Hypercars-klasse debuteerde werd de 'Alpine' aangehouden als broodnodige veldvulling. De auto werd echter flink afgeremd om de veel langzamere Toyota GR010 Hybrid LMH een kans te geven. Na nog een update voor 2021 moest de auto echter toch met pensioen: de FIA en ACO hadden immers inmiddels genoeg aanmeldingen gehad van echte LMH en LMDh-machines.

De Alpine A480 mocht in 2022 eindelijk met pensioen.

A424

Het uitsluiten van de oude LMP1-wagen heeft Alpine tot een jaartje pauze gedwongen. In een poging toch iets van de spotlights mee te pakken bij het 100-jarige jubileum van de 24 uur van Le Mans heeft het team toch een persbericht naar buiten gestuurd. De Fransen hebben namelijke enkele beelden en details van de aankomende A424 LMDh-machine gepresenteerd.

Formule 2-motor

Net als alle andere LMDh-bolides is de A424 Beta gebouwd rond een LMP2-chassis, in dit geval dat van hofleverancier Oreca. Naast het voor alle auto's in de klasse standaard 50 pk Bosch hybride systeem zet Alpine een 3,4 liter V6 met een enkele turbo in. Oplettende lezers zullen die specificaties herkennen als dezelfde die gebruikt worden in de Formule 2. F2-motorleverancier Mecachrome heeft innige banden met Alpine's-moederbedrijf Renault, waardoor een nieuw partnerschap geen verrassing zou zijn.

Het systeemvermogen is volgens de reglementen vastgesteld op 675 pk. Ook het gewicht ligt vast met een minimum van 1030 kilo.

Werk aan de winkel

De naam verraadt het al: de Beta is nog niet de definitieve versie van de A424. Een meer doorontwikkelde versie zal vanaf volgend jaar de strijd aan moeten gaan met de LMDh-machines van Lamborghini, BMW, Porsche en Cadillac en de Le Mans Hypercars van Peugeot, Toyota, Ferrari, Glickenhaus, Vanwall en Isotta Fraschini. De Alpine zal het dus nog erg druk gaan krijgen.