Ondanks meerder ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld de Europese Unie is de autowereld nog altijd in de ban van de batterij. Volledig elektrische aandrijflijnen worden met name door de politiek aangeprezen als de enige manier om een CO2-neutrale toekomst te kunnen realiseren. In tientallen landen zijn er daarom al toekomstige verbodsbepalingen voor auto's met verbrandingsmotoren, ongeacht welke brandstof er gebruikt wordt.
Elektrische religie
Formule 1 CEO Stefano Domenicali nam even een pauze van het monddood maken van coureurs, schrappen van klassieke circuits en het sleutelen aan de reglementen om treffend commentaar te leveren op de huidige richting van de politiek en de autoindustrie. De fanatiek obsessie met accu's doet de Italiaan nog het meest denken aan een strenge religie, waarbij geen enkele tegenspraak geduld wordt:
"Als je praat over elektrificatie, dan is de aanpak die ik persoonlijk niet waardeer een soort religie als je zegt: 'Oké, de wereld zal volledig elektrisch zijn, en de verbrandingsmotor is de duivel. Deze aanpak vind ik persoonlijk niet correct en niet juist."
"Het doel van duurzaamheid, in alles wat we doen, is de juiste. Maar zoals altijd in het leven is de transitie de sleutel tot succes. Als je ergens voor pusht dat niet te leveren is, is dat een fout. En het is iets dat je niet zal helpen een groter doel te bereiken dan alle anderen willen bereiken."
Andere oplossing
Domenicali's problemen met de elektrische lobby betekenen uiteraard niet dat de Formule 1 stil zal staan. Vanaf 2026 zullen de power units immers op 100% klimaatneutrale synthetische brandstoffen gaan lopen. Bovendien wordt het elektrische gedeelde van de hybride aandrijflijn veel krachtiger: voortaan zal ongeveer de helft van het vermogen (zo'n 500 pk) uit elektromotoren komen. Deze 'simpelere' formule ziet Stefano als een veel efficiëntere oplossing dan een volledig elektrische aandrijflijn:
"Toen we de beslissing namen om hybride te gaan met duurzame brandstoffen gaven we de kans om de tijd voor het op de markt brengen van nieuwe technologie in te korten. [Technologie] waarvan we geloven dat deze essentieel zal zijn in de aanpak van het toekomstige algemeen CO2-vrij maken van de wereld."
"We weten dat de complexiteit van elektrificatie enorm is. En daarom denk ik dat de F1 zal helpen met een andere manier om dit doel te bereiken, op een veel efficiëntere manier."
Elektrische obsessie
Volgens Domenicali is het mobiliteitsprobleem veel te ingewikkeld om opgelost te worden via een enkele methode. Het vrachtvervoer, de scheepvaart en luchtvaart kunnen immers praktisch niet functioneren zonder brandstoffen. Stefano ziet de terugkeer van Honda en het aanschuiven van Audi als bewijs dat de Formule 1 de juiste richting gekozen heeft:
"Als je denkt aan het aantal auto's, bedrijfswagens, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen die er zijn, is er een energievraag die betekent dat het niet mogelijk is om in slechts één richting te gaan. Ik denk dat de reden dat Honda terug is, en ook Audi en andere fabrikanten hun aanwezigheid bevestigd hebben hier is omdat ze het zien als een kans om via de F1 duurzaamheid te versnellen op een andere manier."
"Het is ook belangrijk om te zien hoe alle brandstoffabrikanten nu hun aanpak veranderd hebben van brandstofleverancier naar energieleverancier. Het is een andere manier die de wereld in staat zal stellen het duurzaamheidsproject op een heel consistente manier aan te pakken."
- NL Beeld, Formula 1