Huh? Toto Wolff belooft nóg meer upgrades voor Mercedes

Het team van Toto komt naar eigen zeggen met nog twee pakketten om de geplaagde Mercedes W14 te verbeteren. Kennelijk is het cateringbudget in Brackley een stuk kleiner dan in Milton Keynes.

Huh? Wolff belooft nog meer upgrades voor Mercedes

Na de races in Spanje en Canada is inmiddels duidelijk dat Mercedes het lek boven heeft gekregen. Het team liet het unieke, maar zeer gebrekkige zeropod-concept in Monaco voor wat het was en introduceerde een wagen met conventionele sidepods.

Het leverde meteen twee podiums op, inclusief een 2-3 in Barcelona. In Canada bleek de Aston Martin van Fernando Alonso een maatje te groot voor Lewis Hamilton, maar het feit dat Mercedes voor het eerst sinds 2021 mee kon doen op een hogesnelheidsbaan was eigenlijk al een kleine overwinning.

Upgradedrift

Nu de upgrades blijken te werken - en Mercedes een duidelijk doel heeft gekregen om naartoe te werken - hebben ze in Brackley de smaak te pakken. De eerste aanzet van Monaco wordt volgens teambaas en professor Toto Wolff dan ook meteen opgevolgd door een nieuwe set upgrades. Begin juli moet op Silverstone de volgende stap al gaan verschijnen. Nog voor de zomerstop aan het eind van die maand komt er zelfs nóg een pakket aan:

"We zullen een hoop nieuwe producten naar Silverstone brengen. Dan hebben we meer updates die we zullen presenteren voor de zomervakantie. Nu we het concept van de machine significant gewijzigd hebben, is het proces van het begrijpen van de functies [van de auto] flink versneld. In de volgende vier races zouden we merkbare stappen voorwaarts moeten zetten."

Kruit verschoten

De drastische veranderingen aan het concept van Mercedes en het aankomende dubbele upgradepakket zorgen voor de nodige vraagtekens. Het is al even geleden dat het ter sprake kwam, maar de Formule 1 werkt nog altijd met de beruchte budget cap.

De financiële reglementen waren vorig jaar nog zo strikt dat Ferrari vroeg in het seizoen moest stoppen met het introduceren van verbeteringen aan de F1-75. Blijkbaar heeft Mercedes zich op hetzelfde pad begeven. Na de derde update voor de zomerstop zal het team ongetwijfeld al z'n kruit verschoten hebben.

Onbereikbaar

Wolff is zich er bovendien van bewust dat de komende upgrades geen garantie zijn tot succes. Het verminderde gat naar Red Bull en Max Verstappen ziet hij niet meteen als een teken dat het tij gekeerd is. Aangezien RBR en de Nederlander veel reserves over hadden en er nog minimaal gesleuteld is aan de RB19, denkt Toto dat de absolute kop van het veld voorlopig onbereikbaar zal blijven:

"Gezien de aard van de auto hadden we niet verwacht goed te presteren in Canada, dus we worden aangemoedigd door het feit dat we niet veel verloren op de winnaar. We moeten echter niet vergeten dat Max Verstappen de hele tijd aan kop reed en niet op volle kracht aan het aanvallen was. Ik denk dat hij zich kan verbeteren als dat nodig is, dus we hebben nog steeds wat werk te doen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool