'Eind deze maand beslissing over uitbreiden aantal teams in F1'

Er zijn volgens FIA-voorzitten Mohammed Ben Sulayem veel geinteresserden.

uitbreiden aantal teams

Eind deze maand wordt er een besluit genomen over het uitbreiden van het aantal teams in de Formule 1. Dit stelt FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem in een interview met persbureau AP. Volgens Ben Sulayem zijn er zeker vijf teams die interesse hebben om toe te treden tot de Formule 1.

Veel interesse, weinig kanshebbers

Dat er zoveel interesse is, betekent volgens de FIA-voorzitter echter niet direct dat ze ook allemaal zullen toetreden tot de koningsklasse van de autosport. In de eerste plaats omdat volgens hem niet alle geïnteresseerden daadwerkelijk in staat zijn om toe te treden tot de Formule 1. "Ik neem daarom niet alle voorstellen serieus."

Overigens wil de FIA wel degelijk dat er meer teams kunnen meedoen aan F1. Dit liet de autosportfederatie eerder dit jaar al weten. "Er is geen enkele omstandigheid waarin we teams kunnen weigeren wanneer ze voldoen aan de criteria", aldus Ben Sulayem. Hij benadrukt daarbij wel dat in het huidige reglement staat dat Formule 1 mag uitbreiden tot twaalf teams. "Ik a geen regels overtreden, dus we laten niet iedereen toe."

General Motors

Grote kanshebber voor toetreding tot de Formule 1 is momenteel het Amerikaanse General Motors. Zij willen met Cadillac racen in de Formule 1 vanaf 2026 met oud-coureur Michael Andretti als grote aanvoerder. Hoewel Ben Sulayem en de FIA de uitbreiding van het aantal teams wel zien zitten, zijn de huidige F1-teams minder enthousiast.

De commerciële opbrengsten moeten dan immers onder meer ploegen verdeeld worden. Iets dat voor de bestaande teams minder gunstig is. Toch ziet Ben Sulayem alleen maar voordelen. Zeker met de komst van General Motors. "Het is een zwaargewicht en als Andretti meekomt, is dat goed voor ons allemaal."

Formule 1
  • AP/NOS
  • NLBeeld