Mercedes klaar om 2023 op te geven: 'Het gaat dit jaar niet gebeuren'

Volgens opperhoofd Toto Wolff heeft Mercedes de moed voor dit seizoen zo goed als opgegeven. Nu zelfs McLaren te sterk blijkt te zijn voor de Schwarzpfeilen wil de Oostenrijker alle pijlen gaan richten op een radicaal andere auto voor volgend jaar.

Mercedes klaar om 2023 op te geven: 'Het gaat dit jaar niet gebeuren'

Na anderhalf seizoen ploeteren met de unieke 'zeropod' leek het team van Mercedes het lek eindelijk boven te hebben. De grondige update die in Monaco verscheen zette Lewis Hamilton en George Russell weer op podiumkoers ten koste van rivalen Ferrari en Aston Martin.

Op het circuit van Silverstone kreeg het fabrieksteam echter opnieuw slaag van een van hun klanten. In plaats van Aston Martin bleek McLaren dit keer ongewoon sterk. Hamilton moest in Lando Norris zijn meerdere erkennen in de slotfase van de race, ondanks een duidelijk bandenvoordeel.

Mercedes zit klem

Nu McLaren zich na de updates van Oostenrijk blijkbaar gemeld heeft bij de subtop is Mercedes eigenlijk geen steek verder gekomen. De voormalige kampioensformatie zit nu klem in een carroussel met Aston Martin, Ferrari en McLaren in de strijd om de tweede plek, waarbij elk team op een bepaalde baan zomaar een voordeel kan hebben.

De snelheid en consistentie om echt vooraan mee te vechten ontbreekt nog steeds. Temidden van de situatie heeft teambaas Toto Wolff alvast de conclusie getrokken: Mercedes moet 2023 eigenlijk maar opgeven:

"Ik denk vrij snel. We hebben geen keuze. P2 of P3 heeft op mij en het team fundamenteel geen impact. Het gaat er wat dat betreft om dat we terugkomen en in staat zijn een wereldkampioenschap te winnen. Dat gaat dit jaar niet gebeuren."

"Dus we moeten onze blik richten op volgend jaar en dan bij alle races die komen gaan leren en ontwikkelen, en er zeker van zijn dat we dat kunnen meenemen naar volgend jaar. Maar dat gezegd hebbende zijn de reglementen hetzelfde. Het is niet alsof je niets leert als je doorgaat met deze auto. Het is een balans die we goed moeten krijgen."

McLaren's voordeel

De comeback van McLaren in Oostenrijk en Engeland verbaasde vriend en vijand, maar voor Toto kwam het niet bepaald als een verrassing. Vanwege de slechtere eindpositie van het team in 2022 was er in Woking immers meer windtunnel en CFD-simulatietijd. McLaren had dus veel meer tijd om aan hun Red Bull-kopie te werken. Mercedes heeft inmiddels echter nog maar weinig reserves over om de W14 verder te ontwikkelen:

"Ik denk dat we beperkt worden door de budget cap en door de relatief mindere hoeveelheid tijd in de windtunnel en CFD vergeleken met McLaren. Zij eindigde verder naar achteren in het kampioenschap en waren vijfde of zesde in het midden van het jaar. Dus de namen meer toegestane windtunneltijd mee. En dat is waarom het best moeilijk is."

"Geloof ik dat we upgrades hebben die de auto fundamenteel gaan veranderen. Dat geloof ik niet. Maar we hebben nog een paar kleine stappen die aankomen. En je kunt zien dat als je een tiende, twee of drie vindt, dat het je op een andere positie op de grid zet."

De beste kans

Toto had veel meer verwacht van de race op Silverstone. Vanwege de prestaties van Mercedes in het verleden zag hij de Grand Prix als de beste kans voor het team om een overwinning te behalen. Wolff houdt hoop dat de update voor de W14 op een ander circuit eenzelfde situatie zal creëren. Het nog altijd zeer inconsistente gedrag van de wagen blijft echter een heikel punt:

"Ik dacht dat Silverstone gebaseerd op onze prestaties in het verleden de beste kans was, maar dat was het niet. Dus misschien is er een andere baan waar we de beste kans hebben want de eigenschappen van de auto zijn veranderd."

"Ik geloof altijd dat we Max kunnen verslaan. We hebben een goede groep van mensen, en de beste coureurs. We moeten ze gewoon een auto geven die voorspelbaarder is, en niet de Diva 2.0, en nog veel ingewikkelder dan de eerste."