Vijf andere Red Bull-coureurs die midden in het seizoen ontslagen werden

4. Daniil Kvyat

Misschien wel de meest beruchte episode uit het Red Bull rijdersprogramma is de soap rond Daniil Kvyat. De Rus werd in 2009 op 15-jarige leeftijd ingelijfd door Helmut Marko, samen met concurrent Carlos Sainz Jr. Na een succesvolle kartcarriere pakte hij titels in de Formula Renault 2.0 Alps en de GP3 Series. Na twee tests in 2013 voegde hij zich bij Scuderia Toro Rosso voor 2014, waar hij de naar Red Bull Racing verkaste Daniel Ricciardo verving.

Kvyat scoorde op zijn debuut in Australië meteen punten met een negende plek, een flinke prestatie met de astmatische Renault power unit. Daniil zou dat jaar nog vier keer scoren in Maleisië, China, Engeland en België. Vanwege het vertrek van Sebastian Vettel naar Ferrari werd hij voor 2015 pardoes gepromoveerd naar het moederteam.

Red Bull was in 2015 door de opkomst van Ferrari en de dominantie van Mercedes geen factor in het kampioenschap, maar Kvyat wist toch indruk te maken. De rookie scoorde in vrijwel elke race punten, en leidde in Hongarije een 2-3 voor het team. Uiteindelijk eindigde hij zijn eerste seizoen met 3 punten voorsprong op gedoodverfde teamleider Ricciardo.

In de eerste races van 2016 leek Daniil door te bouwen op zijn sterke vorm. Het podium in China kreeg echter een ongemakkelijke bijsmaak door het 'Torpedo'-incident bij de start. Kvyat kreeg de bijnaam aangemeten door een woedende Sebastian Vettel, die ervan overtuigd was dat de Red Bull-rijder hem tegen Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen gedwongen had. Het was een voorbode van het drama dat zich een race later in Rusland zou voltrekken. Kvyat raakte bij de start de Ferrari van Vettel maar liefst twee keer, en veroorzaakte daarbij ook schade aan de wagen van Ricciardo.

Het incident gaf het management van Red Bull de aanleiding Kvyat te degraderen naar B-team Toro Rosso. Achter de schermen werd immers de druk opgevoerd door de vertegenwoordigers van Max Verstappen, die openlijk gesprekken voerden met Mercedes en Ferrari. Marko en co besloten de Nederlander voor de Grand Prix van Spanje naar het moederteam te verplaatsen in de hoop op loyaliteit.

Na het ontslag

Kvyat maakte het seizoen van 2016 af bij Toro Rosso, maar was duidelijk een gebroken man. De Rus zette een seizoen eerder Daniel Ricciardo nog op zijn nummer, maar moest bij Toro Rosso zijn meerdere erkennen in Carlos Sainz. Kvyat scoorde slechts drie punten in de overige 17 races, een schril contrast met de 43 van Sainz. Desondanks werd hij voor 2017 aangehouden bij het team.

Na veertien races en twee puntenfinishes moest Daniil zijn stoeltje echter afstaan aan nieuwkomer Pierre Gasly. Het was het begin van een eigenaardige stoelendans bij het B-team. Na twee Grand Prix zat Kvyat namelijk alweer in zijn auto om de naar Renault overgestapte Carlos Sainz te vervangen. Een tiende plek in Austin was echter niet goed genoeg om zijn plek te houden. Toro Rosso verving hem namelijk meteen voor Red Bull Junior-reject Brendon Hartley.

Voor 2018 nam Kvyat een rol aan als testrijder voor Ferrari. Het jaar erop was hij echter pardoes terug bij Toro Rosso nadat Hartley gewogen en te licht bevonden was. De Rus maakte een sterke comeback met acht puntenfinishes en een verrassende derde plek op de Hockenheimring. In 2020 was hij vergeleken met Pierre Gasly echter duidelijk de langzamere coureur. Dat gaf Red Bull de aanleiding om hem voor 2021 te vervangen met Honda-protege Yuki Tsunoda.

Na een seizoen als derde rijder van Alpine vond Kvyat een nieuw thuis in de endurance racerij. Na succes in de LMP2 werd hij ingelijfd door Lamborghini voor het LMDh Le Mans-project. Voor de fun doet hij af en toe nog een uitstapje naar de NASCAR.

5. Pierre Gasly

De man die Daniil Kvyat voorgoed met pensioen stuurde kwam in 2014 in de kijker bij het Red Bull opleidingsprogramma. De destijds 19-jarige Fransman maakte zijn debuut als Red Bull Junior in de Formule Renault 3.5. Gasly eindigde het seizoen tweede achter conculega Carlos Sainz. In 2015 stroomde hij door naar de GP2 Series. Na een wisselvallig seizoen pakte hij een jaar erop de titel. Temidden van een sterke campagne in de Japanse Super Formula werd hij opgeroepen om Kvyat te vervangen bij Scuderia Toro Rosso.

Gasly kende een wisselvallig debuutseizoen naast Brendon Hartley, waarbij hij zichzelf uiteindelijk als vijftiende in de eindstand liet noteren. Door de plotselinge exit van Daniel Ricciardo werd Pierre echter naar het moederteam gekatapulteerd. Naast Max Verstappen kon Gasly zich echter moeilijk stand houden. Terwijl de Nederlander relatief regelmatig op of net naast he podium stond en zelfs twee races won bleef Gasly in het midden van de top tien achter. De crash op Hockenheim - waarbij hij tegen de Toro Rosso van Alex Albon reed - was voor Red Bull de druppel.

Na de Grand Prix van Hongarije onderging Gasly hetzelfde lot als zijn voorganger: een degradatie naar Toro Rosso. Gasly werd vervangen door de man waar hij zijn carriere letterlijk en figuurlijk op stuk reed.

Na het ontslag

Na zijn terugkeer bij Toro Rosso wist Gasly zich langzamerhand te herpakken en een rol als teamleider aan te nemen. Een sensationele tweede plek in Brazilië was aan het eind van 2019 een flinke boost. Onder de vlag van AlphaTauri ging hij vrolijk verder als indrukwekkende underdog. Een fantastische overwinning op Monza in 2020 en een podium in Azebeidzjan in 2021 waren de hoogtepunten.

Na de grondige regelwijziging van 2022 verloor AlphaTauri de sterke vorm die het team in het verleden op podiumkoers gebracht had. Pierre koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en maakte een switch naar het team van Alpine. Zijn vervanger bij AlphaTauri werd de recent ontslagen Nyck de Vries.

Formule 1
  • NL Beeld / PA Images / Proshots, Red Bull Content Pool, IndyCar Series, Lamborghini