Optimaal genieten van de F1

Max Verstappen en Red Bull zijn bezig met een absolute zegetocht. Het recordbrekende seizoen van de Nederlander is een van de redenen waarom je het toppunt van de autosport op de voet zou moeten volgen.

Optimaal genieten van de F1

De Formule 1 is tegenwoordig populairder dan ooit. De grotere aanwezigheid op social media en de populariteit van Netflix-docudrama Drive To Survive hebben de sport bij een veel grote publiek bekendgemaakt.

Voor al die fans geldt hetzelfde: ze zoeken een goede manier om zoveel mogelijk uit de kijkbeleving te halen. Maar bij welke zender moet je zijn om optimaal te kunnen genieten van de Formule 1? We leggen de beste opties aan je voor.

Viaplay

Viaplay heeft op dit moment de radio en tv-rechten van de F1 in Nederland in handen. De Zweedse streamingsdienst doet er met oude vertrouwde gezichten zoals Tom Coronel, Giedo van der Garde en Allard Kalff alles aan om de Nederlandse kijker in de watten te leggen.

Bij de voor- en nabeschouwingen onder leiding van ex-NOS nieuwslezeres Amber Brantsen schuiven bovendien bekende figuren uit de sport aan om meer tekst en uitleg te geven, zoals Ho Pin Tung, Kees van de Grint en Renger van der Zande.

Het commentaar wordt verzorgd door de ervaren Nelson Valkenburg en en coureur Melroy Heemskerk. Het resultaat is een meer laagdrempelige ervaring voor de gemiddelde Nederlandse F1-fan. Ideaal voor een grote familie om lekker van mee te genieten. Een Viaplay abonnement heb je al vanaf 13,99 per maand.

F1 TV Pro

Voor de meer hardcore kijker is er de eigen streamingsdienst van de Formule 1. F1 TV en F1 TV Pro geven gedetailleerde inzichten in de sport met behulp van ervaren experts zoals Sam Collins, David Coulthard, Allan McNish, James Hinchcliffe en Jolyon Palmer. Naast de standaard TV-uitzending kun je op meerdere schermen de telemetrie, onboard-beelden van je favoriete coureur en een kaart van het circuit met live-posities bekijken.

De uitzendingen rond het huidige seizoen worden bovendien aangevuld met een archief van vrijwel alle voorgaande seizoenen. Zo kun je helemaal opnieuw beleven hoe Max Verstappen zijn eerste titel won. Daarnaast zijn tal van documentaires over belangrijke personen, races, teams en auto's te bewonderen. De uitgebreide voor en nabeschouwingen worden bovendien aangevuld met ex-coureurs, jonge talenten en voormalig teambazen om kleurcommentaar te leveren. Voor de absolute nerds is er nog de technische analyse van Sam Collins, waarin de nieuwste updates en innovaties duidelijk uitgelegd worden.

Een F1 TV Pro abonnement heb je al vanaf €7.99 per maand. Het enige nadeel is het feit dat de meeste shows in het Engels verslagen worden. Voor recente races bestaat er echter de optie om het Nederlandse commentaar van Viaplay in te schakelen. Oudere Grand Prix in het archief hebben deze optie uiteraard niet. Ook is er geen mogelijkheid om ondertiteling in te schakelen. Voor kijkers zonder talenknobbel kan het dus nog wel eens een uitdaging zijn.

Voor elk wat wils

De twee grote aanbieders van live F1-uitzendingen bieden allebei een zeer verschillende ervaring. Voor de gemiddelde Max Verstappen-fan is Viaplay waarschijnlijk de meer toegankelijke en betere optie, terwijl de purist zich beter thuis zal voelen bij het uitgebreide en technische F1 TV. In beide gevallen haal je op je eigen manier het beste uit je F1-kijkervaring.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots