De zon is nu verboden in de DTM

De voormalige toerwagenserie heeft een bijzondere aanpassing gedaan aan het reglement. Vanaf nu is de zon volgens de organisatie een verboden hulpmiddel.

De zon is nu verboden in de DTM

De meeste vormen van motorsport puilen uit van de reglementen. De vaak vuistdikke boeken vol allerlei bepalingen vergen enorm veel werk om samen te stellen, maar de regels zijn maar al te vaak toch niet helemaal duidelijk.

Vanwege verschillende mogelijkheden tot interpretatie moeten de regelmakers dikwijls met verklaringen en verduidelijkingen komen. Zo zagen we in de Formule 1 recentelijk bijvoorbeeld een reeks aanpassingen aan het aerodynamische reglement.

Bij voormalige toerenwagenserie DTM maken ze zich echter niet druk om doorbuigende vleugels. Daar heeft de organisatie te maken met een veel grotere vijand: de zon.

Bandenproblemen

Na de overname door de ADAC vorig jaar stapte de DTM over van bandenleverancier Michelin naar Pirelli. De teams hadden echter de grootste moeite om temperatuur te krijgen in het Italiaanse rubber. Vanwege het al sinds 2017 geldende verbod op bandenwarmers was er echter niets aan te doen.

Het reglement was immers duidelijk. Artikel 25.1 stelt dat "elk apparaat of methode die dient om de bandentemperatuur te verhogen boven de omgevingstemperatuur" niet is toegestaan.

Het zonnetje in huis

Volgens doorgewinterd Audi-klantenteam Abt probeerden verschillende concurrenten de regels toch te omzeilen. De methode? Puur zonlicht. Door de banden in de open zon te leggen werd er een poging gedaan ze dichter bij bedrijfstemperatuur te brengen. De wielen werden in de pits, zwart uitgevoerde tenten of vroeg op de grid gestald om zoveel mogelijk warmte op te vangen.

Zonneb(r)and

Onder druk van Abt hebben de regelmakers van de DTM tijdens het Sachsenring-raceweekend een verduidelijking naar buiten gebracht. Het is voor de laatste twee races van het seizoen op de Red Bull Ring en Hockenheimring ten strengste verboden om banden in de zon te laten liggen. De teams zijn zelfs verplicht om er alles aan te doen om het rubber te beschermen tegen open zonlicht. Alleen op de grid zijn niet-bedekte Pirelli's toegestaan:

"De complete wielen blootstellen aan zonlicht wordt gezien als een methoden om de bandentemperatuur te verhogen boven de omgevingstemperatuur. De enige uitzondering is de duur van het verblijf van de banden op trolleys op de grid. De teams zijn daarom verplicht om alles te doen om de wielen te beschermen tegen zonlicht."

Abt vroeg al voor het begin van het seizoen om een verduidelijking van het bandenwarmerverbod. Het team hield zich in de tussentijd netjes aan de regels door de Pirelli's steeds te verplaatsen. Sportief directeur en voormalig DTM-kampioen eist dat de overige teams vanaf nu penalties zullen incasseren wanneer ze opnieuw betrapt worden op het achterlaten van hun rubbers.

Autosport
  • Red Bull Content Pool, Pirelli