Demissionair kabinet baalt van afschaffen Euro 7-uitstootnorm

Het braafste jongetje van de klas is pissig dat de Europese Unie de draconische uitstooteisen geschrapt heeft. Volgens het Nederlandse demissionaire kabinet is het wegstrepen van Euro 7 een grote gemiste kans.

Demissionair kabinet baalt van afschaffen Euro 7-uitstootnorm

Maandag zette de Europese Unie een dikke vette streep door de gevreesde Euro 7-uitstootnorm. De bijzonder strenge regeling betekende effectief een vroegtijdig einde voor de verbrandingsmotor, aangezien fabrikanten er geen tijd, geld en expertise voor over hadden om een nieuwe generatie motoren te ontwikkelen.

Onder druk van acht prominente lidstaten en de autolobby zag de EU uiteindelijk toch af van het toepassen van Euro 7 op personenauto's en busjes. Bovendien zou E7 afleiden van de ontwikkeling van betere elektrische voertuigen, modellen die hard nodig zijn voor de volledig elektrische toekomst vanaf 2035.

Gemiste kans

Landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje zijn dolblij met de nieuwe doorbraak, maar de zombie-overheid van ons koude kikkerlandje kijkt heel anders tegen het besluit aan. Als het eeuwige braafste jongetje van de klas ziet het demissionaire kabinet het loslaten van Euro 7 als een gemiste kans, zo stelt een woordvoerder voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een reactie op Top Gear Nederland:

"Het kabinet vindt het jammer dat de ambitie van Euro 7 in de compromistekst geen garantie geeft voor lage emissies in de komende decennia, met name vanwege het gebrek aan een uitbreiding van rij-omstandigheden waarin voertuigen lage emissies moeten hebben."

"Euro 7 bood een kans om de huidige norm robuuster te maken en om daarmee aan te sluiten bij emissiewetgeving in China en de Verenigde Staten. Deze kans is niet opgepakt."

Elektroversnelling gaat door

Euro 7 mag dan als sneeuw voor de zon verdwenen zijn, maar dat verandert niet aan de versnelde elektrische transitie die het kabinet gepland heeft. De autoindustrie moet volgens de overheid namelijk al in 2030 afstappen van verbrandingsmotoren, vijf jaar eerder dan volgens de EU verstandig is. Ondanks de demissionaire status blijft het huidige kabinet strijdvaardig:

"Het ministerie blijft vasthouden aan de ambitie uit het klimaatakkoord en het coalitieakkoord om in Nederland per 2030 enkel nog nieuwe emissievrije personenvoertuigen te verkopen."

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Patrick van Emst, NL Beeld / Regiofotografie