BMW komt met beelden XM Pikes Peak crash

Na vijf maanden heeft BMW eindelijk de beelden van de XM-crash op Pikes Peak in de ether gegooid. In het eerste deel van een glossy docu over de recordpoging van het merk zien we de super-SUV er een stuk knapper op worden na contact met een boom.

BMW komt met beelden XM Pikes Peak crash

Afgelopen zomer besloot BMW dat het een puik idee was om hun bijna 2,8 ton zware super-SUV tegen een berg op te rijden. Het merk deed namelijk een gooi naar het record voor productie-SUVs bij de legendarische Pikes Peak International Hillclimb.

Met de 748 pk sterke V8 hybride XM Label ging BMW de strijd aan met de Lamborghini Urus Peformante en een eerdere tijd gezet door de Bentley Bentayga.

De crash

Tijdens een van de trainingsruns ging het echter gruwelijk mis voor BMW. Met BMW USA rij-instructeur Matt Mullins achter het stuur raakte de XM van de weg en liep het onding zware schade op. Mullins was ongedeerd, maar de recordpoging was daarmee letterlijk en figuurlijk van de baan.

Het incident verliep kennelijk buiten de camera's van de organisatie, waardoor de precieze toedracht onduidelijk bleef. BMW's eigen cameracrew en de onboardbeelden hebben de klapper echter toch vast weten te leggen. In een overgeproduceerde docu over de opbouw naar Pikes Peak zien we dan eindelijk hoe een van de lelijkste auto's ooit grondig verbouwd wordt. De impact is rond 18:52.

Peak Performance

De dikke BMW lijkt niet mee te willen werken als Mullins een snelle bocht instuurt, en schuift roemloos ondersturend het gras in. Matt doet een poging om de auto te corrigeren, maar op dat punt is het al te laat. Na hard contact met een paar - gelukkig vrij kleine - bomen maakte de XM een volledige rol. De impact richtte zware schade aan bij de neus en rechter voorwielophanging.

In typische Hollywood-stijl vertelt BMW ons in de video niet precies wat er gebeurd is. Dat is immers voer voor deel twee van 'Peak Performance', die later vandaag online komt op het kanaal van BMW USA.

Achtergrond
  • BMW USA, Lamborghini