Officieel: MotoGP heeft lelijkste safety car ooit

De top van de motorsport onthulde dit weekend een nieuwe safety car. De afgrijselijke BMW XM Label Red zal volgend seizoen het veld gaan aanvoeren bij calamiteiten.

Officieel: MotoGP heeft lelijkste safety car ooit

Net als vrijwel alle andere vormen van motorsport werkt de MotoGP met safety cars. Sinds 1998 heeft het kampioenschap daarvoor een deal met BMW. De Duitsers leverden in die tijd allerlei smakelijke snoepjes aan om de orde te bewaren.

Zo passeerden bijvoorbeeld de Z8, 1M, M4, M8 en M2 CS allemaal de revue. Bij de finalerace van het seizoen in Valencia gaf BMW het stokje echter over aan een van de meest gehate modellen van dit moment.

BMW Z8 MotoGP safety car, 2002.

Afzichtelijke vervanger

Het nieuwe strijdwapen is namelijk de XM Label Red, een van de meest afzichtelijke creaties van de afgelopen tijd. Gezien het recente verleden van BMW zegt dat een hoop.

De in standaard trim 2.695 kilo zware super-SUV moet met behulp van een 4,4 liter twin turbo V8, een elektromotor en een systeemvermogen van 748 pk de snelste motoren ter wereld voor gaan blijven. BMW was zo trots op de kolos dat een standaard model weggegeven werd aan polesitter Francesco 'Pecco" Bagnaia.

Stap terug

Met het oog op de voorgangers is de XM Label Red toch een flinke stap terug voor BMW en de MotoGP. Vorig jaar werden de posities nog bezet door een M2 M Performance en een M3 Touring. Er werden zelfs S1000R safety bikes ingezet.

Voor volgend seizoen zullen de fans mogen hopen op zo min mogelijk incidenten. Zo komt de nieuwe verschrikking van BMW in ieder geval niet voor visuele verontreiniging zorgen.