'GP Spanje wordt vanaf 2026 straatrace in Madrid'

De nachtmerries van Max Verstappen lijken werkelijkheid te worden. Het traditionele circuit van Barcelona wordt in 2026 vervangen door een race door de straten van Madrid.

'GP Spanje wordt vanaf 2026 straatrace in Madrid'

Onder leiding van Amerikaanse mediagigant Liberty Media heeft de F1 een nieuwe formule voor de ideale Grand Prix opgesteld. De commerciële rechtenhouder liet een glimp van dat ideaalbeeld zien met de controversiële Grand Prix van Las Vegas.

Het hoofddoel is om de sport te verpakken in een tripje naar een bekende wereldstad en de focus te leggen op toeristische activiteiten, shows en concerten. De racerij is daarin eigenlijk bijzaak. De traditionele circuits vol historie en uitdagingen moeten dan ook zo snel mogelijk vervangen worden door haastig in elkaar geschroefde stratencircuits.

Madrid '26

De nieuwe focus van de Formule 1 heeft de interesse gewekt van meerdere lokale overheden. Zo hebben Londen, Nice en Madrid zich al aangeboden om de nieuwe formule invulling te geven.

In het laatste geval blijkt het plan gelukt te zijn. Gerenommeerde F1-journalist Joe Saward meldt namelijk dat de Spaanse hoofdstad vanaf 2026 het stokje over zal nemen van Circuit de Catalunya. Net als bij Las Vegas zou de nieuwe deal meteen voor 10 jaar gaan gelden.

Het voorgestelde circuit heeft uiteraard akelig veel weg van een uitvergroot Formule E-baantje. De nachtmerries van Max Verstappen lijken langzamerhand werkelijkheid te worden.

Geen groot verlies

De Grand Prix van Spanje vindt al sinds 1991 plaats op het circuit nabij Barcelona. Vanwege de overvloed aan snelle en middelsnelle bochten heeft Catalunya een akelige reputatie gekregen voor doodsaaie races, zeker na de toevoeging van de gehate chicane. Slechts vier van de tot nu toe 19 verreden Grand Prix werden gewonnen door een coureur die niet van pole position vertrokken was.

In tegenstelling tot andere traditionele circuits die onder druk staan zal Catalunya dus waarschijnlijk niet gemist gaan worden. Een chaotische straatrace in Madrid heeft waarschijnlijk toch de voorkeur. Het is echter een kwestie van tijd voor dat Liberty en Formula One Management de hand slaan aan andere, meer gewaardeerde locaties.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool