Woedende Wolff reageert op FIA onderzoek: 'Dit was een persoonlijke aanval!'

Na lang wachten heef Toto toch eindelijk zijn gal gespuwd over het bliksemonderzoek van de FIA naar zijn integriteit en die van zijn vrouw. De Oostenrijker voelt zich diep gekwetst en teleurgesteld na deze 'persoonlijke aanval.'

Woedende Wolff reageert op FIA onderzoek: 'Dit was een persoonlijke aanval!'

Het was misschien wel de kortste controverse van het jaar: de soap rond de vermeende belangenverstrengeling bij de familie Wolff. Volgens de schimmige bronnen van Business F1 Magazine deelden Toto en Susie vertrouwelijke informatie aan de keukentafel, waardoor de positie van Mercedes en Formula One Management tegenover de overige teams versterkt werd.

Op basis van dat ene artikel stelde de FIA vrijwel meteen een officieel onderzoek in naar de integriteit van de Mercedes F1-chef en de managing director van vrouwenserie F1 Academy. Nog geen 48 uur later werd datzelfde onderzoek weer afgeblazen toen de overige negen teams zich tegen de FIA uitspraken.

Felle Toto

Susie Wolff was zowel gedurende als na het onderzoek zeer vocaal op sociaal media, en beschuldigde de aanstichters van de affaire van intimidatie en vrouwenhaat. Toto bleef echter opvallend stil over de zaak. Tegenover Sport Bild heeft de Oostenrijker die stilte alsnog beëindigd met een felle reactie. Volgens het Mercedes-opperhoofd is het not done dat er lukraak zulke zware beschuldigingen in de rondte gestrooid zijn:

"Er werd een absurde beschuldiging vanuit het niets gecreëerd. Dit was een persoonlijke aanval waarbij een rode lijn overschreden is. Na tien jaar als teambaas ben ik al best hard geworden, maar dit verhaal was schokkend.:

"Als ik in het kruisvuur terecht komt, dan is dat voor mij geen enkel probleem. Ik heb een dikke huid ontwikkeld en kan het hebben. Maar wanneer mensen achter mijn familie aan gaan, dat is een ander niveau. Ik was bij een technische meeting toen Bradley Lord, onze communicatiemanager, het bericht van de FIA naar me doorstuurde. Ik zocht naar verdere details, maar die waren er niet, omdat we niet aangesproken waren door de federatie."

Grotere problemen

Wolff onderstreepte nog maar eens dat hij en zijn vrouw altijd volstrekt professioneel blijven aan de keukentafel. Daarnaast overlapt het werk van een F1-teambaas en het hoofd van een vrouwenserie eigenlijk helemaal niet. Bovendien zijn er in huize Wolff kennelijk wel grotere problemen:

"Mijn vrouw en ik hebben benzine in ons bloed. Maar we zijn professioneel genoeg om werk en thuis duidelijk gescheiden te houden. Ik zie ook niet waar ons werk zo significant overlapt. We hebben drie kinderen van 6, 19 en 22, je kunt je voorstellen dat we onze problemen hebben."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press