'Meer Hollands' Viaplay brengt nieuw bod op F1-uitzendrechten uit

Het nieuwe management van Viaplay Nederland wil het helemaal anders gaan doen. Onder een 'meer Hollandse' sfeer moet de Scandinavische streamingsdienst de Nederlandse F1-markt in zijn greep gaan houden.

'Meer Hollands' Viaplay brengt nieuw bod op F1-uitzendrechten uit

Na alle duistere berichtgeving van de laatste tijd was er recent toch een lichtpuntje voor Viaplay. Nieuwe investeerders Canal+ en PPF gaven groen licht voor een doorstart voor de noodlijdende Scandinavische streamingsdienst. Een verse kapitaalinjectie heeft de toekomst van de Viaplay Group voorlopig veiliggesteld.

Het bedrijf kan zich nu volledig concentreren op het verder ontwikkelen van de Scandinavische en Nederlandse markten. Om dat laatste te bewerkstelligen is er een nieuwe CEO aangewezen voor Viaplay Nederland: voormalig SBS topman Roger Lodewick. Het kersverse opperhoofd heeft meteen al een aantal frisse ideeën.

Meer Hollands geouwehoer

Lodewick is uiteraard positief over zijn bedrijf, maar erkent dat Viaplay steken heeft laten vallen op de Nederlandse markt, met name rond de Formule 1. De streamingsdienst zocht het contrast op met de lollige insteek van Ziggo door zich veel serieuzer en stijver op te stellen, een sfeertje dat bij een groot deel van de fans niet in de smaak viel. Lodewick wil die fout corrigeren door het team wat meer te laten 'ouwehoeren'. Zo moet Viaplay een eigen gezicht gaan krijgen binnen de Nederlandse cultuur:

"We zijn snel groot geworden met onze mooie content, niet alleen Max maar ook trekkers als de Premier League en het darts overigens, maar het ontbreekt Viaplay wel aan een eigen gezicht in Nederland."

"We gaan onze eigen marketing doen, ons als bedrijf neerzetten in de Nederlandse cultuur. Of dat veel impact op de manier waarop we ons product richting de consument brengen gaat hebben? Nou, we zijn nu wel soms wat perfectionistisch. Te netjes misschien. Nederlanders houden van ouwehoeren, dat weten we allemaal. Ik denk dat het soms wel wat lichtvoetiger mag."

Viaplay biedt mee

Het frisse kapitaal en de nieuwe richting voor Viaplay halen de geruchten over een exit uit de lucht. Het bijzondere partnerschap met rivaal F1 TV leek erop te wijzen dat Viaplay naar de achterdeur zocht, maar volgens Lodewick is niets minder waar. Het Scandinavische concern zal eind dit jaar namelijk gewoon weer mee gaan bieden voor de Nederlandse F1-uitzendrechten:

"De onderhandelingen over de uitzendrechten F1 vanaf 2025 worden internationaal door Peter Nørrelund en zijn team gedaan. Ik ben er van overtuigd dat wij een goede kans maken onze rechten te behouden."

"Overigens krijgt onze trouwe F1-abonnee ook dit komend seizoen een mooi extraatje. We werken nog nauwer samen met de Formule 1 en kunnen nu ook gratis F1 TV Pro aanbieden. Met die combinatie van onze verslaggeving en die samenwerking zit je nog dichter op de actie."

Formule 1
  • NL Beeld / Patrick van Emst