Positie Viaplay bedreigd door eigen investeerders

Het noodlijdende Viaplay krijgt waarschijnlijk te maken met kannibalisatie. Volgens ingewijden probeert aandeelhouder Canal+ het bedrijf en de F1-uitzendrechten over te nemen.

Positie Viaplay bedreigd door eigen investeerders

Dat het slecht gaat met Viaplay is inmiddels een publiek geheim. Ondanks dramatische cijfers en meerdere noodplannen blijft de Scandinavische streamingsdienst echter volhouden dat het op de thuismarkt én in Nederland allemaal prima gaat.

Met het lossnijden van overbodige contracten en uitzendrechten op de slechtere markten en verhoogde prijzen zou het allemaal helemaal goed gaan komen. De werkelijkheid lijkt echter toch anders in elkaar te steken.

Canal+overname

Een maand geleden werd naar buiten gebracht dat de Viaplay Group technisch gezien al failliet is. Alleen door de inzet van Portugees investeringsfonds PPF en mediagigant Canal+ is het bedrijf overeind gebleven.

Die laatste partij betekent volgens de experts van TotaalTV echter alsnog het einde voor Viaplay. De Fransen zouden namelijk een kans zien om de streamingsdienst volledig over te nemen. Daarbij zouden ook de uitzendrechten voor de in Nederland zo populaire Formule 1 bemachtigd moeten worden.

Kwestie van tijd

Vanwege alle problemen van de laatste tijd ligt de beurswaarde van Viaplay op dit moment op zo'n 40 miljoen euro. Een schijntje voor een grote speler zoals Canal+. Volgens RTL Nederland-grondlegger en mediaexpert Ruud Hendriks is het een kwestie van tijd voordat de Fransen het kleinere, aangeschoten concern opslokken:

"Dit is allemaal uitstel van executie. Dit is een kwestie van even tijd overbruggen. In de mediawereld weet je altijd bepaalde dingen. Zo wordt er altijd geconsolideerd en kleine spelers worden altijd opgegeten door grotere spelers."

Het grote geld

Het grote geld achter Canal+ geeft het concern een goede kans om de rechten voor de F1 over te nemen. Met het extreme bod eind 2021 heeft Viaplay immers een precedent geschapen bij Liberty Media. Kleinere partijen zoals Ziggo en RTL Nederland zullen dan waarschijnlijk opnieuw achter het net vissen.

Naas de Formule 1 zal Canal+ ook toegang krijgen tot de rechten voor de Bundesliga en PDC Darts. Canal+ is al actief in Nederland als aanbieder van een Netflix-achtige streamingsdienst, tv-aanbieder Canal Digitaal en Online.nl. De overname van Viaplay zou het marktaandeel in Nederland alleen maar grote maken.

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media, Viaplay, Canal+