Best verkopende BMW M-model is helemaal geen M

Bijzondere taferelen in Beieren. Voor het tweede jaar op rij is een non-M model naar voren geschoven als de verkooptopper van de motorsportdivisie. BMW spreekt zichzelf daarmee opnieuw faliekant tegen.

Best verkopende BMW M-model is helemaal geen M

BMW heeft het in de ogen van liefhebbers de laatste tijd erg moeilijk gehad. Verwarde marketingcampagnes, extreem lelijke ontwerpen en een focus op vreemde SUVs hebben het aanzien van de voorvechters van Freude am Fahren flink beschadigd.

Onder de streep merken ze daar in het diepe zuiden van Duitsland echter vrij weinig van. Zelfs de M-divisie mocht afgelopen jaar immers 14,3 procent méér verkopen laten noteren. Gedrochten zoals de M3/4 en XM hebben het succes van BMW M kennelijk niet kunnen remmen.

M light

Althans, zo lijkt het. BMW M GmbH gebruikt echter al een tijdje een naar trucje om de verkoopcijfers mee op te krikken. Naast volbloedmodellen als bijvoorbeeld de M2, M5 en M8 worden nu ook de zwakkere modellen met een haastig opgeplakte M-badge meegeteld.

Half opgewarmde reguliere BMW's zoals de M135i, X4 M40i en i7 M70 dragen dus ook hun steentje bij. Voorheen werden ze afgescheiden onder een eigen 'M Performance'-label.

'Bestseller'

Dat brengt ons bij een opvallend persbericht vanuit BMW. Recent meldde het merk namelijk trots dat de verkopen van BMW M GmbH flink gestegen waren. Bovendien was er voor het tweede jaar op rij een opvallende bestseller: de i4 M50.

Het eerste 'volledig elektrische performance-model' wordt wederom rond geparadeerd als de meest succesvolle van de BMW M-reeks. Precieze cijfers levert het merk echter niet aan.

Identiteitscrisis

Door de i4 mee te rekenen spreekt BMW zichzelf enorm tegen. Afgelopen november riep BMW M-chef Frank van Meel immers nog luidkeels dat er nooit een i op een M-model geplakt zou worden.

Volgens de marketingafdeling is dat echter jaren geleden al gebeurd, aangezien de i4 M50 en zijn grotere broers (i5, i7) nu al volle M-modellen meegerekend worden. Marketingtechnisch komt het immers mooi uit de dat moderne EV beter verkoopt dan M's traditionele benzineslurpers.

De soap rond de i4 geeft opnieuw aan dat de principes die BMW ooit zo groot gemaakt hebben weinig meer waard zijn. De slepende identiteitscrisis van het merk is duidelijk nog lang niet voorbij.