Gereden: Cupra Ateca Limited Edition

In een jaar verkocht Seat, pardon Cupra, maar liefst achtduizend extrasportieve versies van de medium-sized SUV Ateca. Reden voor de Barcelonezen om feestelijke editie te maken in de vorm van de Special Edition die inmiddels Limited Edition heet.

Cupra Ateca Limited Edition

De Cupra Ateca die we vorig jaar voor het eerst reden is op zich al een bijzondere auto. SUV’s zijn doorgaans auto’s waarin de kinderen van en naar het hockeyveld worden vervoerd en geen sportwagens. Desondanks toonde Cupra aan dat sportief rijden, en dan bedoelen best wel echt sportief rijden, prima mogelijk is. Om dat te bewijzen reserveerden de Spanjaarden een stuk weg om echt volle bak overheen te rijden, met achter het stuur Jordi Gene, brand ambassador en WTCR-coureur.

Dat was vorig jaar, maar nu is er dus de Limited Edition. Cupra heeft de Ateca nog wat specialer gemaakt voor 1.999 liefhebbers van sport-SUVs. Onder de auto ligt een uitlaatsysteem van Akrapovic en aan de buitenkant zijn allerlei onderdelen vervanger door exemplaren van koolstofvezel. Ook in het interieur komt het carbon terug, evenals speciale kuipstoelen die bekleed zijn met alcantara om lekker op je plek te blijven zitten. Niet te vergeten rolt deze Ateca op speciale zwart met koperen twintig inch wielen.

Op het gebied van prestaties is niet veel veranderd, om precies te zijn ‘niets’. De auto heeft nog steeds een top van 247 kilometer per uur, een nul naar honderdsprint in 4,9 seconden. en komt daar met dank aan 400 Nm en 300 pk.

Wat voegen de koolstofdelen en de speciale uitlaat dan toe? Exclusiviteit. De uitlaat zorgt voor een mooiere ‘exhaust note’, terwijl de onderdelen van koolstofvezel er gewoon mooi uitzien. Cupra benadrukt in een workshop die het journaille bijwoont meerdere keren dat het niet gewoon wat koolstof op een plastic onderdeel is: neen, de spiegelkappen, de achterspoiler, de sleutelcover en het dashboard zijn volledig van het extreem dure materiaal gemaakt. De gewichtswinst is echter verwaarloosbaar op de SUV. Het is gewoon leuk om te weten dat je auto allerlei dure en exclusieve onderdelen heeft.

Braaaappplopplopplop

Als we de Ateca oppikken op het vliegveld van Barcelona staat de motor al warm te draaien. Het is duidelijk te horen dat er geen standaarduitlaten (achteraan steken vier kanonslopen uit de bumper) onder deze Ateca liggen. Eenmaal ingestapt blijkt het zeer beschaafd te zijn in het interieur. Misschien wel een beetje te beschaafd. Je moet achter een andere Cupra Ateca Limited Edition rijden om te worden getrakteerd op een plopjesfestijn. De zeventraps DSG-automaat zorgt bij de schakelgangen voor geknetter uit de Akrapovicsjen.

Met het raam open aan komen rijden bij een tolpoortje zorgt ervoor dat ook de bestuurder van de auto wat meekrijgt van het orgelconcert dat zich achter de auto afspeelt. Ook deze keer heeft Cupra een (ander) stuk bergpas af laten zetten zodat we de wegligging en het acceleratievermogen van de auto kunnen testen. Jordi Gené is weer van de partij om de rijdersbriefing te geven en een rondje voor ons uit te rijden. Hier en daar ligt een afgrond aan de linkerkant, terwijl we daar rechts de auto vol tegen een bergwand kunnen planten. De weg heeft her en der een mooi camber waardoor we nog wat harder door de bocht kunnen rijden. Het blijft een vreemde gewaarwording om een SUV zo hard over een kronkelweg te jagen. Voor passagiers is het ongetwijfeld volstrekt oncomfortabel, maar tussen stuurwiel en alcantarastoel geklemd is het heerlijk spelen.

Het stuur reageert direct en de auto doet steeds wat we ervan verwachten. Het enige nadeel dat we zouden kunnen noemen is dat de DSG-bak soms een beetje twijfelt met terugschakelen als we plots op het gaspedaal gaan staan. Dat is uiteraard op te lossen door de versnellingspook een tikje naar rechts te geven en over te schakelen op de flippers achter het stuur. Dan gebeurt het schakelen ook niet flitsend snel, maar in ieder geval staat de versnelling vast klaar voor na de bocht.

De rest van de auto is hetzelfde gebleven, dus we hebben een digitaal dashboard waarop het toerental, de snelheid en de uitgestippelde route wordt weergegeven. In het midden zit een touchscreen waarmee het infotainmentsysteem wordt aangestuurd. Daar is niets aan veranderd ten opzichte van de gewone Ateca’s. Het enige dat opvalt -maar dat zullen alle Seats met navigatie hebben- is dat de mevrouw die de aanwijzingen geeft in het afgelopen jaar een cursus Spaans heeft gehad. Waar ze vorig jaar de aanwijzing “Sla linksaf de Carrer Villalonga Baixa” vrij letterlijk zou hebben uitgesproken, zegt mevrouw Seat nu: “Carrer Bi-jalonga Bagga”. Volstrekt onbelangrijk, en wellicht voor velen nu minder duidelijk, het is toch opmerkelijk.

De Cupra Ateca Limited Edition staat voor €72.850 bij de Cupra Corner van de geselecteerde dealers, maar u kunt er gewoon om vragen bij uw favorieten Seat-dealer. 

Klik hier voor de video.

Nieuws
  • Matthijs Goes
  • Matthijs Goes