Eindelijk. Hardere aanpak drankrijders op komst

Mensen die onder invloed van alcohol rijden, kunnen vanaf 2020 rekenen op een hardere aanpak. Niet alleen gaat het strafmaximum omhoog van 3 maanden na 1 jaar, de rechter krijgt ook meer instrumenten om rijbewijzen af te pakken.

Dat u het even weet

Het ministerie van Justitie en Veiligheid pakt door, en dat werd tijd. Mensen die zich schuldig maken aan een verkeersdelict kunnen rekenen op een hardere aanpak, en aan dit rijtje kunnen we nu ook alcomobilisten toevoegen. 

Het het strafmaximum voor alcohol in het verkeer is deze week door de Eerste Kamer goedgekeurd. Daarnaast is vandaag een wetsvoorstel - mede namens minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) - in consultatie gestuurd, dat rechters de mogelijkheid geeft een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak te laten ingaan als de kans op recidive groot is. Dit betekent dat iemand meteen na de veroordeling niet meer de weg op mag, ook niet tijdens een eventueel hoger beroep.

Dit laatste betekent niet dat iedere drankrijder per definitie harder wordt gestraft, het geeft de rechter echter wel de instrumenten om de extreme gevallen adequater aan te pakken. De maatregelen komen toevallig een week nadat bekend werd dat het aantal verkeersdoden door alcohol flink is gestegen.

Rechterlijk rijverbod

Minister Grapperhaus wil met de maatregelen die nu in consultatie zijn gegaan, verder doorpakken. Zo krijgt de rechter ook de mogelijkheid om een rechterlijk rijverbod op te leggen van ten hoogste vijf jaar, met als stok achter de deur een vervangende hechtenis. Grapperhaus gaat daarmee een stap verder in de aanpak van notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen. Bijvoorbeeld wegpiraten die zijn veroordeeld voor het rijden zonder (geldig) rijbewijs of die tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid toch de weg op gaan.

Als de ontzegging van de rijbevoegdheid of een rechterlijk rijverbod twee jaar of langer duurt, is de bestuurder straks automatisch zijn rijbewijs kwijt. Hij moet dan opnieuw rijexamen doen. Het roze pasje van toekomstige Walter van Wijngaardens wordt dus onherroepelijk door de shredder gehaald, en daar hebben we totaal geen moeite mee. Alleen moet wel even de pakkans omhoog: ondergetekende kan zich de laatste keer dat hij moest blazen niet meer herinneren.