Veekay aan start van Indy 500: “Wordt beste moment in mijn leven”

Rinus van Kalmthout staat in 2020 aan de start van de Indy 500. Een van de bekendste en belangrijkste races van het seizoen wordt voor de Hoofddorper het mooiste moment uit zijn leven.

HH-114431969

Precies dertig jaar na de eerste zege van Arie Luyendijk staat er weer een Nederlander aan de start van de Indy 500. Rinus van Kalmthout gaat bij Ed Carpenter Racing aan de slag in het Indycar-seizoen 2020: “Het wordt heel bijzonder. Het wordt meteen het beste moment van mijn leven.”

De nog maar 19-jarige Hoofddorper werkte de Road to Indy af en komt nu tussen alle grote namen in de Indycar. Josef Newgarden, Scott Dixon en nu dus Rinus van Kalmthout. “Bij de Indy Lights gaf het volkslied op het circuit in Indianapolis mij al kippenvel, laat staan als ik daar sta. Een paar jaar geleden kwam een vriendin van mijn zus met een taart aanzetten: Indy 500 winner 2021. Dat zou wel heel mooi zijn.”

Met Arie Luyendijk heeft van Kalmthout een goede mentor. “Zonder hem had ik dit niet kunnen behalen. Hij heeft mijn naam overal geroepen. In de Road to Indy rijd je in het voorprogramma van Indycar. Daar denken ze meteen: ‘Die jongen wint een paar keer, die gaan we volgen’. Via Arie is dat allemaal nog makkelijker geworden en hij heeft veel deuren voor me geopend."

Van Kalmthout heeft ook op het gebied van racen veel geleerd van Luyendijk. “Dat ik soms beter vierde kan worden in plaats van alles op alles zetten voor een podiumplaats. Als ik in een positie zit waar ik echt veel kan verliezen, moet ik zorgen dat ik zeker ben en geen ongeluk veroorzaak. Hiermee beschadig ik meer dan ik lief heb.”

In Indianapolis krijg je een eigen straatnaam als je meedingt in de Indycar. Van Kalmthout twijfelt nog: “Ik vond Veekay Avenue wel leuk klinken. Rinus’ Road kan natuurlijk ook.”

Autosport
  • Hollandse Hoogte