Hoera! Formule 1-teams moeten helemaal stoppen met afschermen

Vroeger stonden overal in de Formule 1 grote schermen voor de garages. Daarmee verborgen ze hun geheime trucjes om sneller te kunnen rijden. Tegenwoordig zijn ze weg, doordat de regels de schermen hebben verboden waardoor het publiek nu gewoon mee mag kijken. Maar in tests is dat plotseling anders.

Scherm

De post-season test in Abu Dhabi zorgde de afgelopen dagen voor nog net een beetje extra Formule 1-nieuws voordat de winterstop echt begint. Er werd gereden, voornamelijk door Max Verstappen, maar op de crash van Charles Leclerc na was het eigenlijk vrij oninteressant wat er op het woestijncircuit gebeurde.

In de regels werd echter wel iets leuks aangepast: in tests zijn vanaf nu de afdekschermen ook verboden. Vroeger hadden de teams overal grote afdekplaten voor staan, zodat het voor pitreporters nogal saai was om verslag te doen: je kon immers niets zien. Gelukkig werd dat verboden. Ferrari ondervangt het verbod overigens door een "muurtje" van monteurs voor de garage te zetten als een auto opengemaakt wordt.

Test-events waren echter niet in de regels inbegrepen. Gevolg was dat de schermen in Abu Dhabi weer tevoorschijn kwamen. Vanaf 2020 is het echter helemaal gedaan met het afdekken: de FIA nam gisteren een regel aan waarin staat dat journalisten (en spionerende concurrenten) vanaf volgend seizoen gewoon naar binnen moeten kunnen kijken. In een verklaring laat FIA weten: [We have changed rules] to prevent teams from covering their cars during winter testing, in order to make these events more appealing to the media and fans."

Hopelijk worden testevents daarmee ook interessanter. Al kijken we zelf nog steeds het liefst naar spannende races.