Audi perfectioneert RS5 Coupé en Sportback

Audi heeft de RS-versies van een van zijn populairste modellijnen - de A5 - opgefrist. In de vernieuwde RS5 sijpelen elementen van de A6 en A7 door, net zoals ze dat bij de recent bijgepunte RS4 deden. Het is niet groots, maar het ziet er wel weer snaarstrak uit.

Audi RS5 Feestlift

De wijzigingen in de RS5 zijn puur cosmetisch. De Duitsers vonden dat de auto met 450 pk en 600 Nm niet aan een motorische upgrade toe was, en daar kunnen we ons wel in vinden. De 2,9 liter V6 biturbo is nog prima bij de tijd. Tenzij een 0-100-sprint in 3,9 seconden u te lang duurt, dan moet u iets hoger in de RS-rangorde gaan shoppen.

De nieuwe Coupe en Sportback springen bij de kenner direct in het oog door een bredere en plattere Singleframe-grille, die we ook op de RS4 doorgevoerd zagen. Met de luchtinlaten boven de grille (het 'brievenbusje') krijgt de klassieke Audi Sport quattro uit 1984 een kleine designknik. Daarnaast zijn de RS5's direct te herkennen aan hun stance, dankzij 40 millimeter bredere wielkasten. Optionele matrix-LED koplampen met laserlicht zijn alleen op de RS5 verkrijgbaar, bij de rest van de A5's staan ze niet op de lijst.

Carbon dak

De RS5 is van achteren direct herkenbaar aan de ovalen stortkokers aan weeerszijden, wie een beetje het Batman-gevoel najaagt kan de vier ringen en RS-emblemen in het zwart laten uitvoeren. Kopers van de RS5 Coupé krijgen een carbon dak, dat 4 kg van het totaalgewicht schaaft, op een plek waar dit er toe doet.

De vernieuwde RS5 komt in Q1 van 2020 naar de dealer. Op een prijs moet u nog even wachten, as we speak zijn ze in Leusden druk bezig met de rekenmachine. De RS4 Avant kost ruim 127 mille, dus op basis daarvan kunt u een aardige inschatting maken. Voor de vergelijking: zo zagen de pre-facelift RS5 Coupé en de purnodepurno-groene RS5 Sportback eruit.