Gemeentes cashen flink met verkoop rijbewijzen

Een rijbewijs halen is op zichzelf al een duur geintje, maar wie het verliest (in letterlijke zin) is in sommige gemeentes helemaal het bokje. De prijs van een vervangend rijbewijs varieert met bijna €75!

Rijbewijs

Verzekeringswebsite Independer vergeleek de prijs de gemeentes in rekening brengen voor een nieuw rijbewijs. Dat komt omdat je volgens je autoverzekering altijd het roze pasje op zak moet hebben tijdens het rijden. Wie het na een ongeval niet kan overleggen loopt het risico dat de schade niet verzekerd is. Daarom is het wel handig om inde gaten te houden hoe je aan een nieuw rijbewijs komt als je het verloren bent (fysiek verloren, ze bedoelen niet dat de officier van justitie het heeft ingenomen van wege een Giel Beelen).

Vervangen rijbewijs

Hoewel er door de overheid maximumtarieven zijn ingesteld voor het uitgeven van een rijbewijs, rekenen sommige gemeentes stiekem toch meer. In het Brabantse Veldhoven betaalt de burger €32,95 voor een nieuw rijbewijs, maar in Gelderse provinciehoofdstad Arnhem wil Ahmed Marcouch €102,45 vangen. In geval van haast betaalt men in Veldhoven €67,05, maar in Arnhem meer dan het dubbele: €136,55. In bovenstaande gevallen gaat het om een rijbewijs nadat het kwijt is geraakt. 

Voor "gewoon" vervangen (dus als de tien jaar van geldigheid voorbij zijn) kost maximaal €39,78, al wijken sommige gemeentes daarvan af door minder te vragen, en uiteraard zijn er ook een paar plaatsen die "boven de wet staan" en stiekem gewoon meer rekenen voor een nieuw pasje. Vreemd genoeg zit boven de prijs van het rijbewijs nog een toeslag van €9,70. Dat is de Rijkskostencomponent, want waarom zou je het makkelijk maken, als het onoverzichtelijk kan?

Het AD heeft de volledige staat van het overzicht op de site staan.