Wat betekent Charles Leclercs contractverlenging voor Mick Schumacher?

Vorige week werd bekend dat Charles Leclerc de komende vijf jaar voor Ferrari racet, in de Formule 1 is dat zo ongeveer ad infinitum. De deal heeft niet alleen consequenties voor de huidige rijders, maar ook voor aankomend talent.

Mick Schoenmaker

Een van die aanstormende talenten op wie alle ogen zijn gericht, is Mick Schumacher (1999). Inderdaad, de zoon van, voor wie de rode loper bij Ferrari natuurlijk wordt uitgerold. De zoon van een zevenvoudig wereldkampioen heeft een niet te onderschatten marketingwaarde, en daarom leek Ferrari - het succesteam van pa Michael - dan ook zeer gedegen op weg Mick naar de Formule 1 te brengen: een liefdesverklaring hier, een racetest daar, alles leek kat in 't bakkie voor de terugkeer van 'MSC' in de F1.

Nu Charles Leclerc echter de komende vijf seizoenen voor de Scuderia rijdt, is het de vraag hoe Mick Schumacher binnen dit tijdsbestek in de plannen ingepast kan worden. Ferrari is een team dat het beste werkt met een duidelijke eerste rijder, en deze eerste rijder is Leclerc. In ieder geval in de eerste helft van de jaren '20. Naast Leclerc zet je een solide kracht, die punten kan sprokkelen, maar hem tegelijkertijd niet in de weg rijdt. Dat is een Raikkonen, of een Hülkenberg, maar een Schumacher?

Twijfels

Voor Ferrari is het openbreken van het contract met Leclerc waarschijnlijk een blessing in disguise, voor wat hun Schumacher-strategie aangaat. Want, like it or not, Mick is voorlopig geen Michael, qua prestaties. Ja, Schumacher was in de Formule 3 opeens onverslaanbaar, maar er heersen twijfels over of dit op eigen kracht was, of met een beetje hulp van het materieel. 

Na een niet erg opvallend seizoen in de Formule 2 heeft Schumacher junior de koosnaam Quick Mick (vrij naar 'Quick Nick Heidfeld') nog niet echt verdiend. Hij plakt er in 2020 nog een seizoen Formule 2 aan vast, opnieuw voor het Prema-team, dus we zullen zien of de opwaartse lijn dan ingezet wordt. Hij is echter niet de enige F2-coureur die deel uitmaakt van Ferrari's Driver Academy: ook Callum Ilott, Giuliano Alesi, Robert Shwartzman en Marcus Armstrong zijn verbonden aan Maranello.

Mocht Schumacher in 2021 toch nog de F1 ingemoffeld worden, dan kan hij sowieso terecht bij Ferrari's satellietteam Alfa Romeo, om ervaring op te doen. Echter, na dat jaar volgen er nog steeds drie hele seizoenen waarin Leclerc nog bij de hoofdmacht Ferrari onder contract staat. We zijn benieuwd hoe het pad van Schumacher in dit geval uitgestippeld wordt. Of hij redt het niet tot de hoofdklasse, en gaat lekker Formule E rijden, dat kan ook. Mick zit gelukkig in de luxepositie dat hij het voor het inkomen niet hoeft te doen of laten.