VIDEO. Zelfrijdende Tesla's veroorzaken chaos op snelweg

Na een relatief rustige periode voor "zelfrijdende" auto's is het de laatste dagen weer raak met crashende Tesla's. Dat heeft niets te maken met de recordaantallen Model 3's die in Nederland worden afgeleverd, want de crashes zijn in de USA. Het heeft met onoplettende autopilotrijders te maken.

Tesla

Gisteren en eergisteren gebeurden op Amerikaanse snelwegen ongelukken die niet waren gebeurd als de bestuurders van de betrokken Tesla's gewoon hadden zitten opletten. Beurssite Zerohedge wijst op een crash van een Tesla Model 3 die op een stilstaande brandweerwagen reed (alweer) en de tweede crash is van een Tesla die door een rood licht reed en vol in een andere auto knalde.

Brandweer

Allereerst de crash van een Model 3 die tegen een hulpverlenende brandweerwagen botste. De bestuurder had zijn Autopilot aanstaan en zat kennelijk niet op te letten. Hoe kan je anders een brandweerwagen over het hoofd zien? Zeker de Amerikaanse exemplaren zijn feller verlicht dan de gemiddelde kerstboom. Bonuspunt voor de Tesla: de twee inzittenden kwamen levend uit het wrak, maar de software van de Autopilot moet toch maar eens extra worden nagekeken. 

Stoplicht LA

In de tweede crash gaat het om een schijnbaar op hol geslagen Tesla. Het lijkt op de beelden om een Model S te gaan, maar het is moeilijk te zien aan al het verwrongen staal. De auto reed op hoge snelheid achterop een Honda die voor het stoplicht stond te wachten. De twee inzittenden van de Honda, een man van 40 en een vrouw van 39, kwamen daarbij om het leven. De inzittenden van de Tesla overleefden het ongeval. Oneerlijk, dat de zich onoverwinnelijk achtende Tesla-coureurs inderdaad de boel overleven terwijl ze roekeloos reden.

Volgens de politie lijkt het er ook hier weer op dat de Autopilot was ingeschakeld, maar dat is nog niet bevestigd. In beide gevallen is het opmerkelijk dat de noodsystemen die de auto's in de tests zoveel sterren opleveren niet ingrepen. Beide "slachtofferauto's" stonden gewoon stil op de weg en hadden door de software opgemerkt kunnen worden, maar de Tesla's deden in beide gevallen niets (of te weinig).