Wetenschap: etnisch profileren is helemaal niet nodig

Dit is een bericht voor Femke Halsema: patsercontroles zijn geen etnisch profileren. We zeggen het nog eens anders: Finnen in patserbakken zijn gewoon vervelende mensen. Dat zeggen wij niet, dat zeggen wetenschappers.

Patsercontrole

In een onderzoek onder 1892 auto-eigenaars hebben wetenschappers uitgezocht waarom mensen bepaalde auto's rijden. De uitkomst is dat onaardige Finnen meestal in een patsbak rijden. En met Finnen bedoelen we ook echt de inwoners van dat land en niet die andere Finnen.

In het onderzoek werd uitgezocht wie er aardig was en wie vooral een klootzak was. De meeste onaardige mensen bleken mannen te zijn en inderdaad rijden onaardige mannen voornamelijk in een patsbak. "The results regarding agreeableness are consistent with prior work that has argued for the role of narcissism in status consumption." Het onderzoek is dan wel wetenschappelijk, er worden ook aardig wat aannames in gedaan zo valt in ieder af te leiden uit de volgende passage: "An important implication is that the association between driving a high‐status car and unethical driving behaviour may not, as is commonly argued, be due to the corruptive effects of wealth."

Daarnaast komt ook uit het onderzoek dat niet alle berijders van patsbakken automatisch disagreeable men zijn. Ook zeer gemotiveerde en succesvolle mensen blijken in een dure wagen te rijden. Dit laatste is echter een wetenschappelijke conclusie die u ook had kunnen formuleren na een ritje door een dure wijk.

Het feit dat de berijders van patsbakken bijna altijd onaardige mannen zijn, maakt het wel makkelijk voor de politie om ze even te controleren. Dat is helemaal geen etnisch profileren, maar gewoon statistisch bewezen controle. Nou Femke, gewoon invoeren dus.

Algemeen
  • Politie