Kopen: coolste Ferrari ooit was politiewagen

De politie in Nederland reed ooit met Porsches Targa, heel gaaf. In Dubai rijden ze met allerlei super- en hypercars in politie-uitmonstering. In Rome reed echter de coolste politiewagen uit de geschiedenis: de Ferrari 250 GTE Squadra Mobile. Het beste nieuws: hij is te koop.

Ferrari 250 GTE Polizia

De jaren zestig werden in Italië blijkbaar gekenmerkt door veel achtervolgingen. Reden voor de Polizia om Alfa Romeo's 1900 Pantera en Giulia 1600 te rijden. De snelle politiewagens zorgden er echter voor dat de criminelen ook sneller vervoer regelden. Op de vraag hoe Armando Spatafora, een van de beste agenten van Italië, nog beter achter criminelen aan kon antwoordde hij: "Met een Ferrari." En daarom kreeg Spatafora een Ferrari 250 GTE Polizia tot zijn beschikking.

Vier agenten kregen een speciale rij-opleiding in Maranello. De 3.0-liter V12 kon immers snelheden bereiken tot boven de 250 kilometer per uur. Er weren twee exemplaren van de politie-Ferrari gebouwd door Ferrari en carrosseriebouwer Pininfarina. Deze 3999 overleefde het tot nu, terwijl de andere al na een paar weken zijn noodlot ontmoette.

Nadat de politie de auto in 1972 aan een particulier verkocht verdween deze lange tijd in zijn privécollectie. Gelukkig zorgde hij er ruim 40 jaar enorm goed voor. De huidige eigenaar heeft de auto door Ferrari Classiche laten keuren en uiteraard zitten alle papieren erbij. Eén van de belangrijkste daaronder: de officiële goedkeuring van de Italiaanse politie om sirenes, zwaailichten en politietekens op de auto te voeren.

De politie-Ferrari is nu te koop, maar wat hij moet opbrengen is niet bekend. Reken erop dat u een aantal banken moet overvallen om deze politiewagen in uw geheime opslag te zetten.

Misschien ook voor jou:
Veilingvoer: de Ferrari 250 GTO van $50 miljoen