België: 'Formule 1 GP Spa kan toch doorgaan'

De GP van België stond op het lijstje Grands Prix die wellicht niet door zouden gaan. De regering in België had alle evenementen tot 31 augustus verboden en de GP is gepland op 30 augustus. Nu komt er toch een uitzondering voor de Formule 1 op Spa, maar helaas is publiek niet welkom.

Spa-Francorchamps

Aanvankelijk had België in de strijd tegen het coronavirus alle grote evenementen tot en met 31 augustus verboden. Gelukkig is er vandaag goed nieuws uit de Waalse regering. Premier Elio di Rupo van Wallonië, het Franstalige deel van België, heeft vanmorgen bekendgemaakt dat zijn regering een eventuele Grand Prix op het circuit van Spa zal toestaan. Er is uiteraard een hele rits voorwaarden aan verbonden. Zo moeten alle aanwezigen op het circuit 1,5 meter afstand van elkaar houden en zal daar streng op worden toegezien.

Dat betekent ook dat er geen publiek welkom is bij de race. Helaas weer een publieksloze GP op de kalender. Daar moeten we maar aan leren wennen het komende jaar.

Overigens maakte de Waalse regering ook bekend dat het circuit Spa-Francorchamps ook weer open mag gaan voor trainingen. De coureurs mogen met maximaal 20 auto's tegelijk op de baan zijn en er mag een coach aanwezig zijn om aanwijzingen te geven.

Definitief?

Met de toezeggingen van de regering is de Grand Prix nog niet definitief terug op de kalender. De circuitdirectie kan nu in onderhandeling met de FOM (Formula One Management/Liberty Media) over de vergoeding. Normaal betaalt het circuit een fee aan de FOM en verdient dat geld weer terug door toegangskaartjes te verkopen. Nu er geen kaarten worden verkocht, zal FOM zelf moeten betalen om het circuit te huren en de race te houden. FOM verdient ook geld aan het verkopen van de beelden van de race, en zal dus circuits moeten afhuren om die inkomsten veilig te stellen.