Alpina B3: een BMW 3 Serie Touring met 462 pk

Kent u het verschil tussen tuners en veredelaars? Bedrijven die zich met het laatste plachten bezig te houden in ieder geval wel. BMW-huisveredelaar Alpina is zo'n firma, en als zij wat nieuws maken, spitsen wij altijd de oren. En terecht.

Alpina B3 Biturbo

Nagenoeg elke BMW-fan heeft de firma Alpina in zijn hart gesloten. Als geen ander weten de Duitsers stijl en rauw vermogen te combineren. Wie bij Alpina koopt houdt niet van ordinaire carbon-spoilerplakkerij en uitlaten die heel overdreven knetteren, elke keer dat je het gas loslaat. De klanten van Alpina willen juist het beste van het beste, zonder dat het schreeuwerig wordt. Om die reden wordt altijd de dikste zescilinder genomen, die vervolgens verfijnd wordt opgevoerd. Zo krijg je vermogens die in de buurt komen van de hardcore M-producten, maar dan met souplesse, comfort, en vierwielaandrijving.

De nieuwe B3 is opnieuw zo'n auto, wat niet verbaast, want Alpina past hetzelfde trucje al jaren succesvol toe. Als buitenstaander weet je vooraf al wat je kunt verwachten qua looks. Het is voorspelbaar, maar het werkt. Onder de kap ligt de bekende B58-motor van BMW, een 3.0 zes-in-lijn met een turbo. Alpina maakt hier een biturbo van, en na enkele aanpassingen levert het blok 462 pk en 700 Nm. In de sterkste vorm bij de M340i-modellen is dit 387 pk en 500 Nm. U ziet: vooral bij het draaimoment zijn alle registers opengetrokken. 

Nieuwe 3 Serie Touring

De basis - zoals u ziet - is de gloednieuwe BMW 3 Serie Touring (G31). Hierbij helpt het dat de banden tussen BMW en Alpina innig zijn, dus laatstgenoemde kon waarschijnlijk voor de onthulling al beginnen met werk aan de Touring. Specificaties worden nog niet gegeven, behalve dan dat de auto met gemak de 300 km/u kan aantikken. Logisch, want ook de vorige B3- en B4-modellen haalden de magische 300 km/u-grens al.

Aangezien BMW weigert een M3 Touring te maken, is dit het dichtste dat u erbij in de buurt gaat komen. Totdat bedrijven als Manhart zich met de nieuwe 3 Touring gaan bemoeien, maar dat zijn tuners, en geen veredelaars. Een niet onbelangrijk onderscheid voor autosnobs.