Silverstone eruit en Hockenheim erin? Formule 1 2020

Het nieuws over de (her)start van het Formule -seizoen 2020 gaat nog steeds alle kanten op. Nu lijkt het circuit van Hockenheim weer grotere kans te maken op een of twee Grands Prix in het huidige seizoen. Reden? De Britse quarantaineregels.

Max Verstappen Hockenheim
  • Afbeelding van Max Verstappen Max Verstappen
  • Afbeelding van Red Bull Racing Red Bull Racing

Vorige week leek het erop dat na de seizoensopeners in Oostenrijk het hele F1-circus in quarantainekamp naar Silverstone zou trekken voor een dubbel weekend. Er was zelfs al een deal tussen het circuit en de Formule 1. Ook zou de Britse overheid wel akkoord zijn met het achter gesloten deuren heropstarten van de sportwereld.

Waar echter niemand rekening mee hield was een quarantaine van twee weken voor iedereen die het eiland Groot-Brittannië op zou reizen. De kans is groot dat er geen uitzondering van de twee weken verplichte afzondering komt voor de deelnemers en werknemers van de Formule 1.

Een flinke streep door de rekening van de planners van Formula One Management (FOM). Na twee weken had het hele clubje alweer op weg willen zijn. De Britten willen echter geen uitzonderingen in de regels bouwen, omdat ze bang zijn dat die maas in de regelgeving dan veel meer mensen in en uit het land zouden laten. Alleen diplomaten en vrachtwagenchauffeurs komen onder de twee weken quarantaine uit.

Hockenheim

Voor het circuit in Hockenheim, dat dit jaar niet op de kalender stond, is dit een mooie kans. Ze hebben nu toch niets om handen en het circuit ligt er. Daarnaast is het 'redelijk' in de buurt van de Red Bull Ring in Oostenrijk (redelijk moet u niet met Nederlandse ogen bekijken).

Door de hick-ups in de realisatie van een dubbele Grand Prix in Silverstone heeft FOM nu snel extra besprekingen gehad met Hockenheim. Tegen Motorsport zegt de circuitdirectie dat ze inmiddels in een stadium van concrete besprekingen zijn, nadat ze eerder nog casual met elkaar spraken over een eventuele terugkeer naar Hockenheim.

'We kijken onder welke voorwaarden het mogelijk zou zijn, bijvoorbeeld de toestemming van de overheid, de situatie van het aantal infecties, de beschikbaarheid van het circuit. En daarnaast uiteraard ook naar de economische kant van het verhaal. Dat zijn allemaal belangrijke zaken," aldus directeur Jorn Teske.

Overigens wijst Teske er ook op dat ze niet meteen van de kalender gegooid hoeven te worden als de Britse Grand Prix toch nog doorgang kan vinden. Maar hij sluit ook uit dat Hockenheim enig financieel risico gaat nemen om de Grand Prix plaats te laten vinden. Het hele gesprek met Teske staat hier.

Qua herhaling van 2019 zitten we als Nederlanders ook goed met Hockenheim: net als op de Red Bull Ring won Max Verstappen in 2019 op het Duitse circuit.

Autosport
  • Red Bull Content Pool