Hans Mezger, ontwerper Porsche 911 boxermotor overleden

De bekendst roffelende zescilinder van de wereld is sinds gisteren een wees. Geestelijk vader Hans Mezger overleed op 10 juni op negentigjarige leeftijd.

Hans Mezger

De luchtgekoelde boxermotor van Porsche werd in de jaren zestig uitgedacht door Hans Mezger. Het is dan ook geeen wonder dat de motor bekend staat als de Mezger-motor. Zelfs Singer en Williams Advanced Engineering klopten in de laatste jaren nog bij Mezger aan, als ze verbeteringen voor de originele luchtgekoelde boxermotor bedachten.

Maar niet alleen de flat six van de 901 en 911 kwam uit het brein van Mezger. Hij stond ook aan de basis van de legendarische Le Mans-racer Porsche 917. Mezger bedacht een buizenframe waarop de body van glasfiber kon worden bevestigd. Mezger overzag de technische ontwikkeling van de 917 en zijn twaalfcilindermotor. De 917 werd een groot succes en bracht onder meer de Le Mans overwinning naar Helmut Marko en Gijs van Lennep.

Formule 1

Mezger was ook degene die de leiding kreeg toen Ron Dennis van McLaren bij Porsche aanklopte voor een Formule 1-motor. De TAG Turbo die dat opleverde was een 1,5 liter V6 met een blokhoek van 80 graden en een turbo. De motor die 1.000 pk kon leveren zorgde ervoor dat Niki Lauda in 1984 en 1985 wereldkampioen werd, gevolgd door Alain Prost in 1986. Daarnaast leverde de TAG Turbo van Hans Mezger McLaren in 1984 en 1986 het constructeurskampioenschap op.

In het persbericht dat Porsche verstuurde voor Mezgers meest recente verjaardag staat nog een aardige passage die we rechtstreeks delen: "Hans Mezger is zo aan Porsche gehecht, dat hij elk aanbod van andere autofabrikanten steeds resoluut van de hand wees. De bijna 90-jarige rijdt nog steeds Porsche: een 911 Carrera 3.0 in Grand Prix Weiss - een felbegeerde Porsche-klassieker met ‘zijn’ motor."

Hans Mezger werd 90 jaar oud.

Nieuws
  • Porsche