Nederlandse vliegende auto PAL-V 'in augustus de weg op'

Al meer dan tien jaar werkt een team in Noord-Brabant aan de PAL-V, een vliegende auto. Na een vrij lange periode van radiostilte is er goed nieuws: de auto kan hoogstwaarschijnlijk in augustus de weg op.

Vliegende auto

Eerlijk gezegd hadden we de hoop voor PAL-V al een beetje opgegeven. Het merk schoof langzamerhand naar de afdeling Spyker D12 Peking-to-Paris: leuk bedacht, maar te moeilijk en straks door de concurrentie ingehaald. In Raamsdonksveer, waar het bedrijf gevestigd is, gaven ze de moed echter niet op. Er is zelfs -eindelijk- wat goed nieuws te horen: "in augustus is de laatste keuring bij de RDW". Als de RDW de auto goedkeurt, mogen de testers eindelijk de weg op om kilometers te maken.

Bij Omroep Brabant reageert directeur Marco van den Bosch opgetogen: "Dan gaan we echt de weg op en dat doen we in Brabant. Dat is een plechtige belofte." Hij geeft verder toe dat hij zich had verkeken op de lengte van de procedures om een auto de weg en de lucht in te krijgen: "Dat is een procedure, weten we nu, die jaren vreet. Gemiddeld ongeveer elf jaar. Dat hebben we ons niet goed gerealiseerd, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Want de licentie van de RDW, die nodig is om in Nederland de weg op te mogen, komt eraan. Bij alle voorgaande keuringen kregen we groen licht en dat betekent dat we volgende maand de weg op kunnen."

Vliegen

Rijden is leuk, maar dat konden we al met 'gewone' auto's. We wachten op de vliegende auto, wanneer gaat dat dan gebeuren? Als het aan Van den Bosch ligt hoeft u pas volgend jaar met een grote paraplu door Brabant te lopen: "In april volgend jaar zien de Brabanders ze ook voor het eerst vliegen. Geen loze belofte: dan zien ze ons ook vliegen."

Dat is het echte werk, met de PAL-V naar een airstrip om daar op te stijgen en met een paar honderd kilometer per uur over alle files heen vliegen 'as the crow flies'.

Overigens loopt het met de orders voor de €500.000 kostende PAL-V Liberty ook al aardig. Volgens Van den Bosch zijn er al honderd bestellingen geplaatst. Dat betekent dat de fabriek in Raamsdonksveer wel een tijdje bezig is met het vervaardigen van de machines. De productie is dan ook gedeeltelijk al opgestart volgens Omroep Brabant.