Tesla renoveert Duitse bunker voor Gigafactory

In Grünheide, bij Berlijn, bouwt Tesla momenteel aan de eerste Europese Gigafactory. Maar er wordt niet alleen gebouwd aan de fabriek waar straks de Tesla's Model 3 en Y uit moeten rollen, maar ook aan een bunker. Het oude betonnen bouwwerk wordt gerenoveerd, maar niet omdat Elon Musk bang is voor de Derde Wereldoorlog.

Tesla Gigafactory Berlijn

Omdat Tesla duizenden bomen liet omhakken om plaats te maken voor de autofabriek bij Berlijn, zijn de lokale vleermuizen hun winterresidentie kwijtgeraakt. Waar volgend jaar duizenden Model 3's en Model Y's van de band moeten rollen stond eerst een (productie)bos, en daar wonen natuurlijk beestjes.

Tesla wil zich aan de lokale wetten houden en heeft daarom een oplossing bedacht. Op het terrein was ook nog een oude bunker aanwezig. Die is natuurlijk donker en hij blijft volgens kenners in de winter vorstvrij. Ideaal om de vleermuizen hun winterslaap te laten doorbrengen. Daarom bouwen de mensen van Tesla nu niet alleen een autofabriek, maar ook een vleermuisbunker.

Zelfs de natuurbeschermers die aanvankelijk fel tegen de fabriek protesteerden zijn nu vol lof over Tesla. Axel Heinzel-Berndt, van de bond voor milieu en natuurbescherming (BUND) zegt: "Er was een opdracht om vervangende ruimtes te maken en we vinden het goed om te zien dat Tesla zich strikt aan de wetten houdt." Elon Musk mag dan wel af en toe rare dingen zeggen, hij houdt zich doorgaans (niet altijd) keurig aan de voorschriften en hij bouwt de fabriek voor elektrische auto's natuurlijk ook omdat hij denkt dat dat de planeet kan redden. Het zou dan vreemd zijn als het bedrijf zich tegen de natuur zou verzetten.