Rinus van Kalmthout doet goede zaken op Indycar oval

Afgelopen weekend kwam Rinus van Kalmthout twee keer aan de start voor een Indycar race. Op zaterdag en zondag raceten de wagens op de World Wide Technology Raceway in Madison, Illinois. In beide races liet de Hoofddorper zich nadrukkelijk zien.

Rinus van Kalmthout

Zaterdagavond reed Rinus Veekay zich van de veertiende startplek naar de zesde plaats op de finishlijn. Dankzij dertien inhaalacties was Rinus in de race de meest inhalende coureurs op de baan. Al in de eerste ronde ging het fout op de World Wide Technology Raceway. Rinus wist echter uit de problemen te blijven. Even leek het er zelfs op dat hij tot op het podium zou kunnen doorstoten.

Het team van Ed Carpenter Racing koos ervoor om Veekay vroeg binnen te halen voor een bandenstop. Vlak daarna volgde echte een neutralisatie wegens regens. Het leverde de overige coureurs een pitstop met weinig tijdverlies op, waardoor Van Kalmthout weer plaatsen verloor. Het was echter de opmaat voor de inhaalrace. Tijdens de herstart knalde VeeKay buitenom langs twee tegenstanders, om een derde concurrent later in dezelfde ronde te passeren.

De race werd uiteindelijk gewonnen door Scott Dixon, met Takuma Sato op zijn hielen. De derde plek was er voor Pato O'Ward. Rinus moest het doen met de zesde plaats, maar heeft zich duidelijk laten zien.

Race 2

Op zondag kwamen de Indycars alweer in actie op de baan in Madison, Illinois, tijdens de Bommarito Automotive Group 500. Een race van 200 ronden. In de eerste ronde wist de vanaf P18 gestarte Veekay al zes rijders buitenom te passeren. In deze race reed de Hoofddorper wederom als eerste pitstraat in, maar dit keer lukte de tactiek. Hij kwam in vrij lucht terecht waardoor hij een aantal zeer snelle ronden kon rijden en nadat de rest van het veld ook een pitstop had gemaakt bleek dat Van Kamlmthout op de derde plek terecht was gekomen. Na de tweede pitstop kwam Veekay als vierde terug op de baan, maar nog steeds binnen twee seconden van de raceleider. De derde pitstop kostte wederom een plek, maar hij pakte de vierde plek dankzij een mooie inhaalactie weer terug. Ook de de derde plek leek haalbaar, maar een achterblijver -die hem ook tijdens de laatste pitstop een plek had gekost- reed wederom voor zijn wielen, waardoo hij zijn actie moest afbreken.

Helaas eindigde de race onder een caution, doordat een van de rijders de muur in was gereden. Van Kalmthout moest daardoor genoegen nemen met de vierde plaats in de eindlijst.

Al met al heeft de Nederlander zich weer nadrukkelijk laten zien in de Indycar. Een schitterende prestatie van de slechts 19-jaar oude coureur.

Nieuws
  • Rinus Veekay