Tesla-concurrent Nikola zakt door het ijs

Het aandeel Nikola, de bouwer van elektrische, of waterstof aangedreven, of uitstootvrije trucks, plofte gisteren als een pudding in elkaar. Reden: het plotselinge vertrek van oprichter en baas Trevor Milton. Hij bleek toch wel erg veel onwaarheden rondom het merk te vertellen.

Nikola

Nikola, de nogal onorigineel genaamde truck-concurrent voor de Tesla Semi, heeft het zwaar. Het bedrijf kwam eerder deze maand plotseling met goed nieuws toen GM een flink aandeel in het bedrijf nam. Hier ter redactie vloog toen de "mind=blown"-emoji in het rond. Kennelijk ziet GM iets dat wij niet zien, of iets niet dat wij wel zien. Het goede nieuws zorgde voor een flinke koerssprong van het aandeel Nikola.

De feestvreugde is inmiddels voorbij, want gisteren besloot de Founder en Executive Chairman zijn biezen te pakken. Hij bleek te vaak een loopje te nemen met de waarheid. Kennelijk zag GM inderdaad iets niet dat wij (en jullie) wel zagen. Een platform van onderzoeksjournalisten (Hindenburg Research) onthulde allerlei achter de hand gehouden info over Nikola. Zo zou het op eigen kracht rijdende prototype helemaal niet op eigen kracht hebben gereden.

Het afscheid van de liegende oplichterrichter kost GM nu al een bak geld. Het bedrijf stortte $2 miljard voor het aandeel. Dat is evenveel als de hoeveelheid waarde die gisteren op de beurs verdampte. Vandaag staat het aandeel alweer op een paar procent winst, want GM heeft aangekondigd dat ze blij zijn met het vertrek en gewoon vertrouwen hebben in het bedrijf.

We acknowledge Trevor Milton’s departure from Nikola and the decision of the Nikola Board to move forward. We will work with Nikola to close the transaction we announced nearly two weeks ago to seize the growth opportunities in broader markets with our Hydrotec fuel cell and Ultium battery systems, and to engineer and build the Nikola Badger. Nikola, Honda and other companies who are looking to GM’s technology as a platform for their products, represent just one part of our overall EV strategy. Our overall goal is to put everyone in an EV and accelerate adoption.

General Motors
Misschien ook voor jou:
Elon Musk: scheelde weinig of Tesla had anders geheten