Formule E groeit als kool en maakt eindelijk winst

Na vier seizoenen met hobbelige elektrowagentjes reed de Formule E dit jaar eindelijk in serieuze racers. Dat vertaalt zich meteen in een winstgevend model van de raceklasse waar Mercedes en Nyck de Vries volgend jaar hun intrede doen.

Formule E New York Brooklyn

Het gaat goed met de Formule E. Niet alleen heeft de pas vijf jaar oude raceklasse met Nyck de Vries een tweede Nederlander aan boord weten te halen na Robin Frijns, het gaat ook in andere opzichten goed met de FIA Formula E. Komend seizoen voegen Mercedes en Porsche zich bij de racende merken en dat is ook te merken in de financiën.

Het gaat financieel voor de wind. De overkoepelende organisatie van de klasse van het batterijracen maakte deze week bekend dat ze nu ook zwarte cijfers schrijven. Voor een startup raceklasse is dat een mooi moment. Denk aan de A1 GP die nooit uit de rode cijfers wist te komen, dat een dergelijk grootschalig nieuw project al zo snel break even draait is bijzonder. Desondanks zegt de club van Alejandro Agag niet precies hoeveel winst er gemaakt is, maar het is rond de €1 miljoen.

Groei

Ook maakten ze bekend dat de omzet met 50% steeg in seizoen 2018-19. In totaal ging er ruim €200 miljoen door de kassa's van Formula E. De stijging kwam onder meer doordat er een kwart meer sponsorgeld binnenkwam. Niet gek, want ook het kijkerspubliek groeide met een dergelijk percentage.

De winst is nog niet genoeg om de verliezen van de eerste vier seizoenen weg te werken. Aanvankelijk overleefde de organisatie het eerste seizoen nauwelijks, terwijl er in de afgelopen twee jaar ongeveer €20 miljoen per jaar de zakken uitstroomde. Met een miljoen euro is echter nu wel de lijn naar boven ingezet.

Eindhoven

Na de terugkeer van de Dutch GP/Grote Prijs van Nederland op Zandvoort kunnen we nog wel een race-evenement hebben. Rotterdam en Amsterdam zijn officieel afgehaakt als kandidaten voor racen en Assen is een motorcircuit, waar gaat de Formule E dan naartoe? 

In Eindhoven is een projectorganisatie bezig geweest met het plan. Daar is echter al een tijdje niets meer van gehoord. Dat kan beteken dat het idee een stil dood is gestorven, maar het kan ook dat de planners in stealthmodus zijn. We wachten af wat we van FormulaEindhoven gaan horen.