'BMW-motoren voor nieuwe Jaguar F-Type'

Als er iets is dat je aan BMW kunt overlaten, dan is het wel het ontwikkelen van een soepele verbrandingsmotor. De Duitsers hebben op dit gebied een naam hoog te houden, en doen niet moeilijk over verkoop aan derden. 'Next in line': Jaguar.
Shaguar

BMW-motoren vind je in veel niet-BMW's: kleine fabrikanten als wijlen Wiesmann en Morgan maakten/maken gebruik van de machtige V8-blokken, maar ook auto's in grotere oplage, zoals de Toyota Supra, hebben BMW-power - zes- en later ook viercilinder - onder de kap. Volgens berichten in de Britmedia kunnen we vanaf volgend jaar ook Jaguar aan dit rijtje toevoegen. Zit er een nieuwe overname aan te komen?

Op die vraag moeten we u het antwoord schuldig blijven, maar we achten het niet onmogelijk. Jaguar Land Rover (JLR) zit in zwaar weer, en BMW heeft met MINI al aanwezigheid op het eiland. Aan de andere kant: het was al eens eigenaar van Land Rover/Range Rover, en die combinatie was geen lang leven beschoren. Vooralsnog blijft de BMW-inmenging beperkt tot een motorendeal, en wel eentje voor de topmotoren. Immers: JLR heeft net een kraakverse eigen serie vier- en zescilinders ontwikkeld, dus die gaan ze niet overboord kieperen. De achtcilinder daarentegen is een ander verhaal.

Van 5.0 V8 Supercharged naar 4.4 V8 Turbo

JLR's topmodellen gebruiiken al sinds jaar en dag een machtige vijfliter V8 met Supercharger, een overblijfsel uit het Ford-tijdperk. Dit blok is weliswaar heerlijk om mee te rijden, maar niet superefficiënt. BMW's V8 is niet de jongste, maar de Duitsers hebben wel geïnvesteerd in de doorontwikkeling van het blok. In de X5 M50i stoot hij bijvoorbeeld 243-238 gr CO2/km uit, in ruil daarvoor krijgt de klant 530 pk en 700 Nm. In een Range Rover Sport SVR (575 pk, 700 Nm) ligt deze waarde op 298 gr CO2. En wellicht heeft JLR een mooie deal aangeboden gekregen voor de BMW V8, die is te tunen tot minimaal 625 pk - zoals te zien is in de Competition-versies van de M5, M8 en X5/X6.

De Britmedia stellen: "It’s strongly rumoured that JLR sees BMW as a suitor to provide eight-cylinder motors in some of the group’s more potent future products". De eerste toepassing zou de sterk gefacelifte F-Type zijn, die volgend jaarbij de dealer staat: wellicht de 600 pk V8 in de R en de 625 pk sterke V8 in de SVR? Het is ook meteen een mooi moment voor Jag om de oude V6 in te ruilen voor een nieuwe zes-in-lijn. 

BMW en JLR kennen elkaar al van hun elektrische samenwerking, dit reeds gevestigde contact heeft een verdere verdieping van de relatie ongetwijfeld makkelijker gemaakt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecbcb582ca61', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });