GP Rusland: F3 race verzet, kans op zondagkwalificatie groter

De angst voor een stortvloed op zaterdag wordt steeds groter binnen de paddock: de voor zaterdagmorgen geplande F3-race is al verschoven.

GP Rusland: F3 race verzet, kans op zondagkwalificatie groter

De voorspelde regen in Rusland houdt de gemoederen druk bezig in de paddock. Na overstromingen aan het begin van de week baart het verwachte onweer flinke zorgen voor de organisatie. De weersomstandigheden zijn zelfs zo zwaar dat de FIA al is gaan schuiven met het schema.

Vrijdagavond

De kwalificatie voor de Formule 2 van vanmiddag is met vijf minuten vervroegd om de ruimte te bieden aan de eerste race van het weekend. Origineel stond de Formule 3 gepland voor een start om 8:35 op de zaterdagmorgen, maar dat is volgens de FIA gezien de voorspelde weersomstandigheden niet haalbaar.

In plaats daarvan zal de opstapklasse om 17:25 lokale tijd van start gaan voor een race van 20 ronden. Dat is maar net op tijd: al vanaf 18:00 geldt code oranje voor de kustgebieden rond het circuit. In de loop van zaterdag escaleert het waarschuwingsniveau zelfs tot code geel voor 'hevige onweersbuien'.

Zondagkwalificatie

Mocht het weer echt zo zwaar worden als voorspeld dan zal het moeilijk worden de rest van het schema op de zaterdag volt te maken. Dat brengt niet alleen de seizoensfinale van de F3 in het gevaar, maar ook de kwalificatie voor de Grand Prix.

De F1 zou in dat geval moeten uitwijken naar de zondagmorgen voor de race. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de Grand Prix van Japan in 2019, toen een aanstormende tyfoon de sessies op de zaterdag wegspoelde. Alle ogen zijn voorlopig gericht op het weerbericht.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1