Keihard: Chevrolet Performance presenteert grootste crate engine ooit

Het kan altijd groter in de States. Met de ZZ632 zet Chevrolet een heerlijk ouderwetse gigant neer.

Keihard: Chevrolet Performance presenteert grootste crate engine ooit

Gisteren verblijdde Chevrolet ons met een teaser voor een splinternieuwe toevoeging aan het Performance crate engine aanbod. Een maand na de productiestop van de LT5, de 765 pk 6,2 liter supercharged V8 uit de Corvette ZR1, werd een soortgelijke vervanger verwacht. Chevy heeft zichzelf echter overtroffen met de maniakale ZZ632.

100 pk per liter

Zoals de naam al verraadt heeft de nieuwste big block een inhoud van 632 cubic inches. Dat vertaalt zich naar een massieve 10.35 liter. Nóg groter dus dan het 9,4 liter exemplaar uit de COPO Camaro drag special.

Ondanks de enorme longinhoud is het blok geen ouderwets luie achtcilinder. De ZZ632 draait tot maar liefst 7000 toeren per minuut en produceert maar liefst 1017 Europese pk's. Het koppel is minstens zo indrukwekkend: 1.178 newton meter. Het blok is gebaseerd op de eerdere topper: de 9,3 liter ZZ572.

Niet voor straatgebruik

Chevrolet Performance hamert erop dat de gigant niet bedoeld is voor regulier straatgebruik. De motor hoort volgens het merk thuis in offroad buggies en drag racers. We gaan er echter vanuit dat er een hoop handige tuners klaar staan om de enorme V8 in hun favoriete straatauto te proppen. We kunnen niet wachten!

Cargasm
  • Chevrolet Performance