Bottas pakt pole in F1 Sprint São Paulo!

Wingman hield de eer van Mercedes hoog in de laatste F1 Sprint van 2021. Max Verstappen kende een moeilijke start maar wist zich te herpakken. Grote winnaar is echter Sir Lewis Hamilton.

Bottas pakt pole in F1 Sprint São Paulo!

Na het drama van DRS-gate is het dan eindelijk tijd voor het derde en laatste hoofdstuk van het F1 Sprint experiment. Op het circuit van Interlagos hebben Max Verstappen, Valtteri Bottas en Sergio Perez hebben de beste papieren in handen om punten te scoren.

Voormalig polesitter Lewis Hamilton vinden we terug op de twintigste plek na zijn diskwalificatie voor een te wijd openende DRS-vleugel. De tweede man in het kampioenschap zal zich hard voren moeten vechten om een respectabele startpositie te veroveren voor de Grand Prix. Helaas voor de Brit gaat hij ongeacht het Sprint-resultaat alsnog vijf plekken achteruit op zondag vanwege een motorwissel.

Wie gehoopt had op een zinderend gevecht tussen de twee titelkandidaten komt dus bedrogen uit. Voor Hamilton is het vooral een weekend van schadebeperking geworden. Verstappen kan alleen eigenlijk maar uitlopen. Ook in de strijd om het constructeurskampioenschap lijkt Mercedes zijn grip te verliezen, tenzij ene Valtteri Bottas toevallig even vergeet waar zijn rempedaal zit. We gaan er echter vanuit dat de Fin met zijn blik op 2022 niet te porren is voor dat soort ongein.

Start

Verstappen komt goed weg, maar lijkt in de tweede fase van de start veel tijd te verliezen. Valtteri Bottas doet het veel beter en pakt de leiding. Ook Perez lijkt het moeilijk te hebben: hij moet Carlos Sainz voor zich laten in de eerste bocht.

Ook in bocht drie worstelt Max met zijn Red Bull, waardoor Sainz aan kan haken. In bocht vier gaat de Spanjaard er hardhandig langs, waarbij Verstappen de baan even moet verlaten. Over de radio klaagt Max dat de versnellingsbak haperde bij de start.

Achterin knalt Lewis Hamilton als een raket naar voren, bij de start heeft hij al vier plekken goedgemaakt. Aan het begin van de tweede ronde vinden de twee Alfa Romeo's elkaar in bocht 1. Kimi Raikkonen delft het onderspit en staat opeens achterstevoren. Na drie ronden rijdt Hamilton al rond op de veertiende plek. Verder naar voren gaat Verstappen met DRS-assistentie langs de Sainz op het rechte stuk. Tegelijkertijd schiet Lewis langs Yuki Tsunoda.

Verstappen begint tijd te winnen op Bottas, maar lijkt niet teveel risico te nemen. Met Hamilton ver buiten de punten is dat ook niet nodig. Het gat tussen de twee is na acht ronden ongeveer 1.9 seconden. Ondertussen is Lewis langs Fernando Alonso geknald op start/finish voor de elfde stek. De top drie is nog altijd Bottas, Verstappen en Sainz.

Daarachter zien we een heftig gevecht tussen Lando Norris en Charles Leclerc om P5. De Monegask verdedigt hevig, maar kan zijn Ferrari niet helemaal in het spoor houden na bocht 3, Norris maakt van de slipstream gebruik en gaat naar de vijfde plek.

Lewis Hamilton is inmiddels aangekomen bij de McLaren van Daniel Ricciardo, die op zijn beurt dicht achter de Aston Martin van Sebastian Vettel zit. Beide auto's hebben de krachtige Mercedes-motor in de staart, waardoor het snelheidsvoordeel voor Hamilton minimaal is. Bovendien werd het in Mexico al pijnlijk duidelijk voor Mercedes dat DannyRic niet eenvoudig te pakken is.

Aan de kop van het veld is Max Verstappen nog altijd aan het inhakken op de leiding van Valtteri Bottas. Het gat is nog maar 1,3 seconden op de helft van de race. De punten maken niet veel uit in de Sprint, maar de position voor de Grand Prix is nog altijd goud waard. Ondertussen is Hamilton alweer langs Daniel Ricciardo en gaat hij meteen op jacht naar Vettel. Een GP-start binnen de top tien lijkt steeds waarschijnlijker.

Dan zien we Verstappen binnen DRS-afstand van Bottas! Het gevecht om de leiding lijkt los te barsten, terwijl Hamilton doorschuift naar P9 ten koste van Sebastian Vettel. Een ronde later is Esteban Ocon aan de beurt: de Alpine is op het rechte stuk absoluut kansloos.

Max Verstappen wordt op dat moment verteld om geduld te hebben met Bottas. Geduld hoeft Sir Lewis niet te hebben met Pierre Gasly: ook de AlphaTauri heeft niets in te brengen tegen de snelheid van de Mercedes.

Carlos Sainz meldt met zes ronden te gaan dat zijn banden grip beginnen te verliezen. De Ferrari-rijder is dan al meer dan zestien seconden verwijderd van de leiding. Een seconde achter hem vinden we Sergio Perez, maar de Mexicaan lijkt nog niet echt een vuist te kunnen maken. Zijn Mediums hebben echter meer over dan de Softs van Sainz.

\Intussen is ook Max Verstappen verder teruggevallen: hij is zijn Medium banden aan het sparen voor een laatste aanval. Valtteri wordt alvast gewaarschuwd door Mercedes zodat hij zijn Softs niet te snel afrijdt.

Met drie ronden te gaan is het gat tussen Bottas en Verstappen nog altijd meer dan een seconde. Die late aanval komt dan wel erg laat. Verder achterin is de voortgang van Lewis Hamilton afgestopt door Lando Norris. Verstappen komt weer binnen DRS, maar kan nog geen echte aanval plaatsen.

Dat doet Sir Lewis wel: met een indrukwekkend late move zet hij Norris in de eerste bocht aan de kant. Met de penalty van morgen in het achterhoofd heeft Hamilton daarmee een tiende startplaats veroverd.

Vooraan is het echter Valtteri Bottas die goed standhoudt tegenover Max Verstappen. De Fin weet de pole position te veroveren voor de Grand Prix. Ook Carlos Sainz wist de aanvallen van Sergio Perez af te slaan voor het laatste puntje. De snelste ronde is voor Verstappen, maar daar worden bij de Sprint geen punten voor uitgedeeld.

Grote winnaar is Lewis Hamilton: in slechts een derde van de afstand van een GP heeft hij zich naar de top vijf kunnen rijden. De enorme snelheid van Lewis maakt een podium of zelfs een overwinning mogelijk. Met Bottas op pole en de startproblemen van Verstappen kan het nog wel eens moeilijk gaan worden voor de Nederlander. De strijd is ondanks alles dus nog lang niet gestreden. De spanning in het kampioenschap is weer volop terug.

Resultaten

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1