Lewis Hamilton vliegt naar de overwinning in São Paulo

Ondanks een diskwalificatie en een motorpenalty heeft Sir Lewis toch het hoogste treetje van het podium weten te veroveren. Na een hard gevecht met Max Verstappen was de Brit niet meer te achterhalen.

Lewis Hamilton vliegt naar de overwinning in São Paulo

Na een wederom extreem gaapwaardige F1 Sprint is het dan eindelijk tijd voor de eerste Grand Prix van São Paulo. Valtteri Bottas wist tijdens de non-race pole position te pakken voor Max Verstappen en Sergio Perez, maar de echte winnaar was Lewis Hamilton.

Na zijn diskwalificatie voor een illegale achtervleugel wist de Brit van P20 naar een indrukwekkende vijfde plek te rijden. Een penalty voor een motorwissel zette hem nog eens vijf plekken terug naar P10, maar de extreme snelheid die Hamilton tijdens de 100 kilometer lange race liet zien was schrikbarend. Het is nog maar de vraag of hij dit keer van de overwinning af te houden zal zijn.

Start

Valtteri Bottas is opnieuw goed weg, maar Max Verstappen is dit keer ook goed wakker. De Red Bull komt langszij, maar Valtteri probeert er buitenom voor te blijven. De Mercedes protesteert echter en Bottas schiet het gras op.

Dat geeft Sergio Perez de kans om aan te haken. Op het rechte stuk richting bocht vier komt de Mexicaan er aan de buitenkant bij. Bottas zit op het vuil aan de binnenkant en kan er wederom niet naast blijven. De Fin schiet roemloos rechtdoor en moet de tweede plek aan Checo overlaten.

Ondertussen rijdt Lando Norris zijn linkerachterband stuk op de Ferrari van Charles Leclerc en schiet Lewis Hamilton meteen naar P6.

Safety Car

Na zes ronden valt de race stil achter de safety car. In de herhaling zien we dat Yuki Tsunoda en Lance Stroll elkaar gevonden hebben in de eerste bocht. De AlphaTauri verliest daarbij de voorvleugel.

Vanwege de enorme hoeveelheid carbonsplinters is het niet veilig genoeg om op volle snelheid door te racen. Intussen is Lewis Hamilton alweer vrolijk derde nadat Wingman Valtteri Bottas hem erlangs liet. De strijd kan beginnen.

Herstart

Verstappen houdt de groep goed op in de laatste bocht, zo erg dat Bottas bijna Hamilton inhaalt. Max is goed weg en weet de leiding te behouden. Ook Sergio Perez komt zonder kleerscheuren door bocht 1, gevolgd door Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, die bezoek krijgt van Charles Leclerc. Met rokende voorbanden probeert de Ferrari-rijder het buitenom, maar hij moet opgeven. In bocht zes probeert Charles het nog een keer, maar Bottas houdt stand.

Virtual Safety Car

Een rond later zien we Mick Schumacher zonder voorvleugel rondrollen. Een paar bochten later raakt de vleugel los en vliegen de carbonsplinters in het rond. We krijgen een virtual safety car.

In de herhaling zien we dat de jonge Duitser te gretig was met het gas terwijl hij zij aan zij met Kimi Raikkonen de eerste bocht in ging. Met een flinke dosis overstuur ramt de haas het linkerachterwiel van de Alfa Romeo.

Herstart

Op ronde 14 wordt de groene vlag eindelijk weer gezwaaid. Hamilton en Bottas zijn niet wakker, waardoor met name Verstappen wat ademruimte gekregen heeft. Het gat van Verstappen naar Hamilton is op dat moment 2.5 seconden. Sergio Perez mag echter gaan uitkijken voor de Mercedes. Terwijl Yuki Tsunoda tien seconden krijgt voor het incident met Stroll vraagt Checo zijn team om Verstappen af te remmen zodat hij DRS houdt.

Dat verzoek word niet ingewilligd. Perez is een sitting duck op het rechte stuk, waardoor Hamilton er buitenom langs zeilt in bocht 1. Checo is echter nog niet geslagen: in de tweede DRS zone betaalt hij Lewis met gelijke munt terug. Een ronde later is het echter gedaan. Hamilton kiest weer de binnenkant, maar kan dit keer meer afstand creeeren in de tweede DRS-zone. Na negentien ronden is Lewis tweede. De jacht op Verstappen kan beginnen, het gat is 3,7 seconden.

Achter de twee kemphanen krijgt Perez al snel bezoek van Bottas, maar de winnaar van de Sprint heeft niet dezelfde snelheid als zijn teamleider. Die nieuwe V6 scheelt blijkbaar een hoop. In de herhaling zien we Sebastian Vettel voorbijsteken bij Daniel Ricciardo.

Ondanks de vrije lucht lijkt Lewis Hamilton geen impact te kunnen maken op Verstappen. De afstand blijft tussen de 3,5 en 3,7 seconden zweven. Wellicht heeft al dat vechten met Perez teveel van de banden gevraagd.

Verstappen wordt ondertussen ervan verzekerd dat Red Bull het voordeel heeft in de middelste sector, daar waar het bandenmanagement echt telt. Max reageert door te melden dat zijn RB16B iets meer begint te glijden. Desondanks valt Hamilton verder terug naar ongeveer vier seconden. Lewis klaagt dat zijn achterbanden het aan het opgeven zijn. Onze theorie is daarmee (misschien) bevestigd.

Nadat Pierre Gasly binnen geweest is gaat Mercedes voor de undercut op ronde 27. Lewis Hamilton gaat naar een set Hards. Met een tijd van 2,4 seconden levert het team puik werk af. Hamilton valt terug naar de zesde plek. Een ronde later reageert Red Bull met Max Verstappen. Red Bull doet een identieke stop!

Intussen zit Lewis klem achter Daniel Ricciardo, wat hem veel tijd kost. Max kan onbedreigd terug de baan op. Het gat van is verkleind van 4.4 naar 1,5 seconden, maar de kans om de virtuele leiding te pakken is verkeken voor Mercedes. Sergio Perez komt een ronde later binnen om het gevecht met Valtteri Bottas aan te gaan. De Fin blijft echter buiten.

Virtual Safety Car II

Hamilton klokt twee snelste rondes achter elkaar en kruipt richting DRS-afstand van Verstappen. De Brit voelt zich duidelijk beter op harde Pirelli's. Een kans om aan te vallen krijgt hij echter niet: we hebben opnieuw met een Virtual Safety Car te maken. De aangeslagen Aston Martin van Lance Stroll heeft met carbonsplinters gestrooid op start/finish. Valtteri Bottas maakt van de situatie gebruik door naar binnen te komen. Door de gratis stop is het gevecht met Perez eigenlijk al beslist.

Terwijl Max klaagt dat Red Bull Hamilton niet de kans moet geven om hem nog een keer te undercutten komt Hamilton binnen DRS-afstand. Verstappen reageert met een snelste ronde, die meteen weer afgepakt wordt door Valtteri Bottas. Hamilton blijkt teveel tijd te verliezen in de bochtige tweede sector. Door de vuile lucht van de Red Bull kan de Mercedes niet dichtbij genoeg komen om een aanval te plaatsen op start/finish. Lewis valt weer terug naar ongeveer 1.5 seconden.

Verstappen blijft het gat managen richting Hamilton. Door zich te focusen op de tweede sector en de exit van bocht 12 weet hij de Mercedes buiten DRS te houden. Tegelijkertijd zijn beide mannen kennelijk banden aan het managen: Bottas is namelijk veel sneller. Wingman is nog maar 5.8 seconden verwijderd van de leiding. Daarachter zijn het Perez, Leclerc, Sainz, Gasly, Ricciardo, Ocon, en Vettel in de top tien.

Met nog dertig ronden te gaan pakt Max Verstappen zijn tweede pitstop! Red Bull heeft duidelijk geluisterd naar Max, hij wilde geen undercut tegen zich, dus nu heeft hij er een aan zijn kant. De stop is foutloos, maar de Nederlander wordt iets opgehouden door de Williams van Nicholas Latifi.

De Canadees sprint bij de exit echter meteen aan de kant. Max valt terug naar P4. Mercedes reageert, maar niet met de auto die we verwachten: Valtteri Bottas komt naar binnen voor een tweede set Hards. Een vreemde strategie, aangezien de Fin zo geen rol kan spelen in het Hamilton/Verstappen gevecht.

Een ronde later komt ook Sergio Perez naar binnen, terwijl Max Verstappen een snelste ronde klokt. Hij is daarmee 1,5 seconde sneller dan Hamilton. Lewis komt op toepasselijk op ronde 44 naar binnen. Een stop van 2.6 seconden is niet schokkend snel. Verstappen komt met 2.7 seconden voordeel over de streep.

Over de boordradio is Lewis niet bepaald blij met zijn team, maar hij wordt ervan verzekerd dat de bandenslijtage simpelweg te hoog is. Ook Valtteri Bottas uit zijn kritiek: "Volgens mij hebben we een makkelijke 1-2 weggegooid". Bottas denkt duidelijk dat een eenstopper de betere strategie is.

Na begrip getoond te hebben voor de beslissing van Bono gaat Hamilton aan de slag. Met een serie snelste rondes gaat hij op jacht naar de Red Bull. Van banden sparen is totaal geen sprake. Op ronde 47 is Hamilton dichterbij dan ooit.

Op start/finish kan Verstappen hem afhouden, maar na de Senna S gaat de Mercedes opnieuw keihard richting Verstappen. Max laat Lewis komen aan de buitenkant, maar hij laat zijn auto staan! Beide mannen vliegen de baan af, maar weten de neus de juiste kant op te houden.

De stewards nemen het incident in acht, maar starten nog geen onderzoek. Op vuile banden verliest Hamilton veel tijd, waardoor Verstappen weer even adem kan halen. De dreiging van penalties hangt echter in de lucht.

Op ronde 53 krijgen we een haast bizar bericht: de stewards vinden dat het Verstappen/Hamilton incident prima was. Er is geen onderzoek nodig. We kunnen het bijna niet geloven. Lewis Hamilton kan dat ook niet: zijn reactie spreekt boekdelen "Of course, of course..."

De top van Mercedes is uiteraard ook niet te spreken over de beslissing: raceleider Michael Masi krijgt de oren vol van claims dat Verstappen een blijvend voordeel meenam bij het incident. Masi houdt de poot echter stijf: het is gewoon een race-incident.

De trucendoos van Verstappen is nog niet leeg: op het tweede rechte stuk slingert de Nederlander van links naar rechts om de tow te breken.

Een ronde later is het echter raak: Hamilton weet Verstappen onder druk te zetten in bocht 1, waardoor zijn exit vanuit de Senna S te langzaam is. Met DRS-assistentie gaat Lewis er eenvoudig langs. Verstappen krijgt nog even een zwart/witte vlag mee voor het geslinger op het rechte stuk. Hij zakt meteen terug tot twee seconden achter zijn rivaal.

De strijd om de leiding is gestreden, maar als het aan Toto Wolff ligt moet Max in zijn spiegels gaan kijken. Bottas krijgt duidelijke orders van de altijd vrolijke Oostenrijker: "Valtteri, go get him!".

De Fin zit echter nog 11.5 seconden achter de Red Bull, met acht ronden te gaan. Zelfs met een halve seconde per ronde voordeel zal dat dus erg moeilijk worden. Ondertussen gaat Pierre Gasly in korte tijd langs beide Alpines voor P7.

Nu het gevecht om de leiding over is stagneert de race. Hamilton vooraan met het bit tussen de tanden doorknallen. Verstappen maakt zich geen illusies en probeert P2 veilig te stellen. Met een ronde te gaan haalt Red Bull Sergio Perez naar binnen voor nog een beetje extra spanning. Het gat naar Charles Leclerc is groot genoeg voor een poging om de snelste ronde te pakken op de Softs.

Lewis Hamilton cruised onbedreigd naar een verdiende overwinning vanaf de tiende plek. Verstappen pakt de tweede plek voor Valtteri Bottas, maar de snelste ronde is voor Sergio Perez. Dat is weer een puntje minder voor Lewis, die op de baan stopt om de Braziliaanse vlag in ontvangst te nemen.

Verstappen is gelaten: "Ik heb alles geprobeerd, maar we waren gewoon niet snel genoeg."

Met een voordeel van veertien punten gaat Max Verstappen als leider in het kampioenschap naar Qatar. Het motorcircuit is onbekend terrein voor de Formule 1. De extreme snelheid van de Mercedes op het rechte stuk lijkt de balans echter volledig omgegooid te hebben.

Verstappen zal er op de drie laatste banen in het Midden Oosten nog een flinke dobber aan gaan hebben. Toch geldt nog steeds dat de strijd pas gestreden is als de laatste vlag valt. Om met de woorden van de iconische Murray Walker te spreken: "Everything can happen, and it usually does."

Op 21 november wordt het F1 circus hervat op het Losail International Circuit van Qatar.

Resultaten

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team