Huh? Amerikaanse Dieselgate Touaregs meer waard dan ooit

Dieselgate is nog altijd springlevend, maar de knotsgekke occasionmarkt probeert de vieze roetsmaak alsnog weg te spoelen. Amerikaanse VW dealers durven zomaar recordbedragen te vragen voor onverkochte sjoemeldiesels.

Huh? Amerikaanse Dieselgate Touaregs meer waard dan ooit

In 2016 liep Volkswagen finaal tegen de lamp toen bewezen werd dat het concern doelbewust sjoemelde met de gestandaardiseerde emissietests. Het schandaal werd bekend als Dieselgate en kostte VAG ettelijke miljarden in boetes en vergoedingen. In Amerika kwam er bovendien een einde aan de achteraf ironisch genaamde 'Clean Diesel'-campagne, waarbij VW de hardnekkige Yanks probeerde te overtuigen van de voordelen van dieselmotoren in personenwagens.

Onverkochte sjoemeldiesels

Toen het schandaal aan het licht kwam werden alle TDI-modellen opeens compleet onverkoopbaar. Volkswagen moest zelfs noodgedwongen auto's terugkopen. Bij meerdere dealers bleef de voorraad dus gewoon staan. Vijf jaar na dato prijzen diezelfde dealers zich echter opeens rijk. Volgens Edmunds zijn met name de Touareg TDI's uit het rampjaar flink in waarde gestegen. De dealers durven voor sjoemel-SUV's zelfs méér te vragen dan ze nieuw op hadden moeten brengen.

Meerdere factoren

Nieuw kostte een Amerikaanse Touareg TDI tussen de $50.000 en $64.000, afhankelijk van de uitvoering. De duurste exemplaren moeten tegenwoordig echter meer dan 70.000 dollar opbrengen. Gezien het verleden van de auto's lijken die prijzen bizar, maar er spelen uiteraard meer factoren mee.

Vanwege het voortdurende chiptekort zijn tweedehands auto's immers in het algemeen schreeuwend duur geworden. Daarnaast zijn de rijzende brandstofprijzen in de States een goede reden om over te stappen op een zuinige zelfontbrander. Door de fallout van Dieselgate zijn diesel-SUV's echter een zeldzaamheid geworden: 'Clean Diesel' werd in 2016 prompt bij het grofvuil gegooid en keerde nooit meer terug.

Dat de dealers zulke hoge bedragen durven te vragen wil echter niet zeggen dat kopers ze ook willen betalen. De duurste Touareg TDI's met de laagste kilometerstanden staan al minimaal vijf jaar stil, waardoor er ongetwijfeld werk nodig zal zijn om ze weer op de weg te krijgen.

Ook is de garantieperiode voor de wagens al ruim verlopen en zijn de kosten van potentiële reparaties niet mals. De gemiddelde buurtgarage zal bovendien geen raad weten met de diesel V6. Het bezitten van een oude sjoemeldiesel is dus lang niet zo aantrekkelijk als de dealer schijnen te denken. Het lijkt ons een kwestie van tijd voordat de bubbel knalt.

Algemeen
  • Volkswagen