Haal een Porsche 911 met de motor op de juiste plek

Met deze exotische RUF CTR3 kun je eindelijk ervaren hoe het zou zijn als Porsche niet zo eigenwijs was. De brute supercar heeft de motor namelijk op de enige juiste plek.

Haal een Porsche 911 met de motor op de juiste plek

De Porsche 911 is al meer dan 50 jaar een begrip in sportwagenland. Het is het schoolvoorbeeld van een koppig bedrijf dat simpelweg niet op wil geven. Ondanks de problemen van een auto met de motor achterin bleef Porsche schaven aan het concept totdat de 911 de beste allrounder op de markt werd.

Maar wanneer het merk echt hard wilde gaan, werd de motor heel snel verplaatst. In de jaren '90 ontstond zo de 911 GT1 en in 2017 kreeg ook de 911 RSR GTE-machine een middenmotor layout mee. Op enkele homologatiespecials na werd het 911-label in de showrooms echter nooit in verband gebracht met de juiste layout.

Hét alternatief

Voor 911 fanatici die een neutrale gewichtsverdeling zoeken - maar geen zin hebben in een omgekatte racer - is er een alternatief. Het komt echter niet van Porsche, maar van gerenommeerde veredelaar RUF. In 2007 kwam het bedrijf met de derde generatie van de allesverslindende CTR.

De CTR3 was net als zijn voorgangers in basis een 911, maar verplaatste de 3,7 liter twin turbo boxer uit de 997 GT2 naar het midden. Het carbon-kevlar chassis werd mede ontwikkelde door de Canadese racefabriek Multimatic. Het resultaat was een 700 pk en 890 Nm sterk monster dat in 3.2 seconden naar de honderd sprintte en pas ophield bij een geclaimde 375 kilometer per uur.

Super-Cayman

De speciale body van de CTR3 was volgens RUF geïnspireerd op de zwierig getekende gestroomlijnde Le Mans racers uit de jaren '50 en '60, zoals bijvoorbeeld de Porsche 550 en Jaguar XJ13. Vanwege de 911-invloeden en de bij Porsche uit de bak geviste achterlichten leek de exoot echter meer op een grondig verbouwde Cayman of Boxster. Ondanks de indrukwekkende specificaties wist de CTR3 dan ook niet zo tot de verbeelding te spreken als de originele CTR Yellowbird.

2 in 1

De CTR3 werd in een beperkte oplage van slechts 23 exemplaren gebouwd, al waren er origineel 50 gepland. In 2012 werd het model vervangen door de CTR3 Clubsport, waarvan RUF tot op heden 7 wist te produceren. Bij Art and Revs vinden we een gitzwart exemplaar dat toevallig eigenlijk allebei is.

De auto werd in 2010 gebouwd, maar kwam in 2013 terug naar de fabriek om geupgrade te worden naar Clubsport-specificaties. Dat betekende een vermogensinjectie van maar liefst 77 pk en 90 Nm. De sprinttijd bleef gelijk, maar de geclaimde topsnelheid steeg naar 380 kilometer per uur. De bodykit en gigantische spoiler van de Clubsport werd echter achterwege gelaten bij de conversie.

De Britse slag

Helaas voor ons is de auto een Brits exemplaar met het stuur aan de verkeerde kant. Met links roeren in de handgeschakelde zesbak kan dus even wennen zijn. De gepersonaliseerde plaat met de code "3 CTR" is dan wel weer een geinig detail. Ben je een Brit, dan mag je het kenteken zomaar overnemen van de huidige eigenaar. Met 15.500 kilometer op de klok is de RUF nog maar net lekker ingereden.

Prijs op aanvraag

Art and Revs noemt uiteraard geen vraagprijs voor de unieke RUF. Nieuw moest de standaard CTR3 al €380.000 opbrengen. De Clubsport schopte het zelfs tot €661.897. Met dank aan de extreem opgeblazen occasionmarkt en de exclusiviteit van het model is het bedrag uiteraard alleen maar hoger geworden. In 2020 werden twee Clubsports te veil aangeboden met een geschatte waarde van tussen de 720.000 en 1.1 miljoen euro. Voor de beste 911 zul je dus diep in de buidel moeten tasten.

Cargasm
  • Art and Revs, Porsche